Onafhankelijke 3D Printer reviews

Zortrax M200 Review

Als je gaat voor kwalitatieve prints dan is er geen betere.
We hebben het hier over de Zortrax M200, een 3D printer die ons letterlijk versteld heeft doen staan met een print kwaliteit die we nog niet eerder tegen zijn gekomen bij FDM desktop 3D printers.

Een winnaar van meerdere awards en met een 9.0 dé Plug and play 3D printer op de maker community van 3D Hubs, vandaag reviewen we de Zortrax M200.

Zortrax, kwaliteit is de standaard

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen binnen de 3D printer markt geweest waarbij zowel printers als bedrijven komen en gaan.
De 3D printer markt is de afgelopen 4 jaar uit zijn kluiten gegroeid en bestaat op dit moment uit zo’n 1500 verschillende fabrikanten, ieder met eigen modellen en niet geheel onbelangrijk, een variatie aan kwaliteit.

Op het moment komen de meest kwalitatieve 3D printers uit Europa waarin westerse landen als Nederland, maar ook landen in oost Europa het voortouw nemen.
Zortrax, een pools bedrijf gelokaliseerd in Olszyn is hiervan het perfecte voorbeeld.
Zortrax maakt enkel gebruik van kwalitatieve, Europese onderdelen en een Europese productie.
Het nadeel hiervan is de wat hogere prijs, het voordeel, een product van hoge kwaliteit.

Design en bediening

De Zortrax M200 is helemaal plug and play en uit de doos is het apparaat binnen 10 minuten klaar voor de eerste print. (alle benodigdheden zijn in de doos te vinden inclusief 1 rol filament)
Een groot voordeel van de M200 is de auto kalibratie, hierdoor is het apparaat niet alleen veel sneller klaar voor gebruik maar is de kans op mislukte prints voor een groot deel verdwenen.

De Zortrax M200 heeft een LCD scherm aan de voorkant van de printer met een verstelbare knop aan de rechterkant van het scherm is gemakkelijk door het menu te navigeren.
De bouwkwaliteit van de M200 is erg goed, het apparaat is bijna geheel van aluminium (afgezien van een aantal werkende onderdelen) en dit zorgt niet alleen voor een goede stevigheid maar ook voor een aantrekkelijk design.
De buitenmaten van Zortrax M200 zijn 245 x 360 x 430 mm, het apparaat weegt 25 kilo.

Bouw oppervlak

Het bouwoppervlak van de Zortrax M200 is 200 x 200 x 185 mm en hiermee zit de M200 in het midden van de markt als het gaat om bouwoppervlak.
Hoewel er absoluut meerdere printers op de markt zijn met een groter bouwoppervlak is het belangrijk om jezelf af te vragen of dit noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor je het apparaat gaat gebruiken.
Veel mensen vergeten namelijk dat designs (digitaal) gemakkelijk op te delen zijn in verschillende delen en na de print snel aan elkaar te bevestigen zijn.
Een groter bouwoppervlak doet vaak ook concessies aan de bouwkwaliteit (heated bed, warping, temperatuurverschil ) en sommige fabrikanten streven hiermee hun doel voorbij.

Printkwaliteit en extruder

De Zortrax M200 is een single extruder FDM 3D printer wat wil zeggen dat de printer print met 1 printkop.
De M200 print met een nauwkeurigheid van 90 tot 400 micron (0,09 mm laagdikte tot 0,4 mm laagdikte) waarbij 90 micron de beste resolutie is.
Het marktgemiddelde ligt op dit moment op 100 micron.

Hoewel het aantal micron de resolutie norm is 3D printen is dit niet iets waar je je teveel op moet focussen wanneer je opzoek bent naar een 3D printer want dit zijn fabriekspecificaties en in heet 3D printen zijn er vele variabelen waarmee rekening moet worden gehouden.
Denk hierbij aan de bouwkwaliteit van de printer, de printkop, kwaliteit van het filament, het heated bed en nog veel meer.

Als het gaat om printkwaliteit heeft de M200 een flinke voorsprong op alle andere desktop FDM printers onder de 4000 euro en het is dan ook met zekerheid te zeggen dat deze printer niet snel geëvenaard gaat worden.
Superieure printkwaliteit met een hoge mate van gebruikersgemak zorgen ervoor dat maarliefst 98% van Zortrax’s klanten dit product aanbeveelt aan anderen en dit zijn extreem goede cijfers.
De M200 maakt gebruik van een 0,4 mm nozzle, de maximum printtemperatuur is (maarliefst) 380 graden.

Software en connectiviteit

Een van de redenen van de extreem goede printkwaliteit van de Zortrax M200 is het feit dat het een volledig ‘afgesloten’ systeem is.
De M200 maakt gebruik van een eigen lijn filament en ook een eigen software.

De software (slicer software) die bij de Zortrax M200 gebruikt wordt heet Z-Suite, met deze software slice je het 3D model (.stl file) zodat je een bestandsformaat overhoud die door het apparaat te begrijpen is.
Z-Suite is erg gebruiksvriendelijk, ook voor gebruikers die nog niet eerder met 3D printers hebben gewerkt.
Z-Suite is gratis maar is uitsluitend te gebruiken wanneer je een product code hebt, deze ontvang je bij de aankoop van het apparaat.

De M200 maakt gebruik van een SD card poort, bestanden worden vanuit een computer op de SD card gezet en deze wordt vervolgens in de SD poort op de voorkant van de printer gestoken.
Hoewel deze methode het meest voorkomend is in de 3D printer wereld (stand alone printing) moeten we er wel bij vermelden dat het jammer is dat er geen USB poort aanwezig is, iets dat je steeds vaker ziet op huidige modellen.

Filamenten

Een ander nadeel van de M200 is de eigen lijn met filament van Zortrax. (1,75 mm filament)
Zortrax heeft uitsluitend ABS, PETG, ULTRAT, Z-GLASS en HIPS filament en PLA filament wordt niet ondersteund.
Ook is het filament enkele euro’s duurder per kilo dan de meeste reguliere premium filamenten.

Hoewel de beperking van het filament spijtig is heeft dit wel een begrijpelijke reden en dit is de kwaliteit van de prints.
De Zortrax M200 is perfect afgesteld op het eigen filament van het merk en dit resulteert in veel betere en hogere kwaliteit prints, een langere levensduur van het apparaat en een extreem minimale kans op vastlopers of misprints.

Wil je toch graag met andere filamenten printen dan is dit wel mogelijk op de Zortrax M200 maar Zortrax geeft hierbij specifiek aan dat de garantie op het apparaat dan verloopt.
Hoewel dit in praktijk vrijwel niet te controleren is, is dit voor de meeste gebruikers toch genoeg reden om bij het filament van Zortrax zelf te blijven.

prijs

De Zortrax M200 zit zijn adviesprijs van 2210,- euro inclusief btw aan de bovenkant van het middensegment
Hoewel dit ook de huidige verkoopprijs van Zortrax zelf is zijn er meerdere partijen (ook in Nederland) die het apparaat tot wel 200 euro goedkoper aanbieden waardoor het prijstechnisch erg interessant apparaat is, zeker voor bedrijven.

Voordelen

 • Groot "geperforeerd" bouwplatform
 • Volledig automatische calibratie
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Extreem goede printkwaliteit

Nadelen

 • Beperkt aanbod in filamenten
 • Stand alone printing alleen mogelijk via SDcard
 • Korte stroomkabel

Bekijk de video voor meer informatie over deze 3d printer.

 

Specificaties van de Zortrax M200

 • Aantal Extruders: 1 Extruder
 • Printtechnologie: Layer Plastic Deposition
 • Bouwoppervlak: 200 x 200 x 185 mm
 • Printresolutie: 0.09 mm - 0.4 mm
 • Connectiviteit: SD Card
 • Filamenttype: Z-Filaments
 • Gewicht: 25 kilo
 • Printsnelheid: 150 mm/s

Conclusie

Zortrax legt de lat erg hoog met M200 met een superieure printkwaliteit en hoog gebruikersgemak wat ervoor zorgt dat het moeilijk is om objectief te blijven.
Wanneer je eenmaal met een Zortrax M200 hebt geprint krijg je het gevoel niet meer anders te willen en met een algehele klanttevredenheid van maarliefst 98% zul je hier niet de enige in zijn.

Een aantal minpunten van M200 zijn toch echt wel de beperking van de filament keuze en het ontbreken van een USB poort waardoor printen via WIFI bijvoorbeeld niet mogelijk is.
Ook is de stroomkabel redelijk kort, iets dat wat ons betreft ook beter had gekund.

Uiteindelijk draait het bij 3D printen natuurlijk om kwaliteit en gebruikersgemak en hierin heeft de Zortrax M200 zich de laatste 2 jaar absoluut bewezen.

We raden de M200 vooral aan, aan scholen en bedrijven. (met name prototyping)
Prijstechnisch is de printer minder geschikt voor consumenten.

 • Prijsniveau - 8.5/10
  8.5/10
 • Gebruiksvriendelijkheid - 10/10
  10/10
 • Printresolutie - 9/10
  9/10
 • Printsnelheid - 8.5/10
  8.5/10
 • Bouwkwaliteit - 9.5/10
  9.5/10
 • Bouwoppervlak - 9.5/10
  9.5/10
 • Mogelijkheden - 8/10
  8/10

Summary

Geschikt voor:
Bedrijven, particulieren, instanties en scholen

9/10
Bereken Goedkoopste Aanbieder

Zortrax M200

Over aanbieder:

3D Ninja is de grootse webshop voor 3D printers en toebehoren in Nederland en België.

€1995,00

ajax-loader Laagste prijs
Op voorraad
Verzending: Gratis

Bekijk in Webshop>

Laat een reactie achter...

4 Comments

 • Jan Oosterlaak

  Reply Reply February 27, 2016

  Lijkt mij persoonlijk wel een aardige 3D printer. Zou graag een uitgeprint ontwerp willen zien.

 • Bart

  Reply Reply April 2, 2016

  Dan kijk je toch op thingiverse of youtube https://www.youtube.com/watch?v=XxGg8e76Buk

 • Ron Cramer

  Reply Reply August 18, 2016

  Ik begrijp deze zin niet: Zortrax heeft uitsluitend ABS, PETG, ULTRAT, Z-GLASS en HIPS filament en PLA filament wordt niet ondersteund.
  Welke materialen worden nu wel en welke niet ondersteund?

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply August 18, 2016

   Dag Ron.
   PLA filament wordt niet ondersteunt, de rest wel.

   Mvg,

   3Dprinter-kopen.nl

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.