Onafhankelijke 3D Printer reviews

Review: Wanhao Duplicator i3 Prusa

Let op: er is een nieuwe versie van de Wanhao Duplicator i3 uit, Bekijk onze review van de Wanhao Duplicator i3 Plus hier

 

Maak kennis met de Wanhao Duplicator i3. Deze Wanhao Duplicator i3 Prusa is gebaseerd op zeer populaire Reprap Prusa 3D printers. Deze printers worden vaak als bouwpakket geleverd, zijn daardoor uitstekend betaalbaar en bieden zeer veel mogelijkheden. De ideale uitkomst voor de hobbyist. Dit nieuwe model van Wanhao is ook zeer betaalbaar, maar is ook al vrijwel volledig geassembleerd.

De Wanhao Duplicator i3 Prusa is een nieuwe stap betaalbare 3D printers. Dit model kost namelijk slechts €495,- en de prijs zal later zakken naar €395,-. Andere fabrikanten die printers op de markt brengen in dit soort prijscategorieën verplichten de gebruiker vaak hun filament te gebruiken, zodat ze daar nog wat op terug kunnen verdienen. Wanhao laat de gebruiker vrij hierin en er kan dus met elk merk filament geprint worden.

Zeer solide stalen behuizing

Deze Duplicator i3 Prusa is volledig gebouwd van een stalen frame. Tegenwoordig zien we meer fabrikanten die dit soort modellen uitbrengen met een stevige stalen behuizing alleen neemt hierdoor de prijs ook vaak toe. Daarnaast, zoals gezegd, zijn het dan vaak ook nog bouwpakketten. De bouwkwaliteit van dit model is dus zeer duurzaam en is netjes afgewerkt.

Veel materiaal mogelijkheden

Omdat deze printer standaard voorzien is van een redelijk groot verwarmd bouwoppervlak en de filamenten zelf gekozen mogen worden is er eigenlijk vrij veel mogelijk. Zo kan er natuurlijk met PLA en ABS geprint worden, maar kunnen PET, Nylon, HIPS en flexibele filamenten ook gewoon worden gebruikt. Er zijn eigenlijk nog geen apparaten op de markt waar zoveel mee mogelijk is dan deze Wanhao Duplicator i3.

Software en bediening

De i3 Prusa is uiteraard open source, waardoor er qua software zeer veel mogelijk is. Vrijwel elke slicer software kan worden gebruikt in combinatie met deze printer. Bijna alle slicer-softwares hebben ook vaak standaard het een profiel voor de Prusa printers, dus dat is vrij gemakkelijk in te stellen. We raden aan om Cura van Ultimaker te gebruiken, omdat dit één van de meest eenvoudige, snelle en gebruiksvriendelijke slicers verkrijgbaaris. Wilt u geavanceerdere instellingen gebruiken dan is het mogelijk Simplify3D bij deze printer te gebruiken.

De instellingen van de printer zijn gemakkelijk af te lezen op verlichte LCD-scherm en de bediening gaat goed met de knop op het kastje.

Printsnelheid en kwaliteit

De Wanhao Duplicator i3 Prusa kan printen met een maximale laagdikte van 100 micron wat redelijk standaard is bij semi-professionele printers en ruim voldoende. Onder de 100 micron neemt de printtijd enorm toe en het resultaat is al bijna niet meer meer waarneembaar. We hebben het model een week getest en zijn erg tevreden over de printkwaliteit. De printkwaliteit is vergelijkbaar met andere modellen van Wanhao en die kosten al snel meer dan 1000 euro.

De printer kan maximaal 100 mm/s printen. Dit zijn gebruikelijk snelheden en in ieder gevalsneller dan elke andere printer in dezelfde prijscategorie.

Voordelen

 • Duurzaam en robust design
 • Goede printkwaliteit
 • Grote variatie aan filament mogelijkheden (ook flexibel materiaal)
 • Open source (mogelijk om met Cura te werken)
 • Extreem goede prijs/ kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • Volledig open model
 • Onderhoud is van tijd tot tijd noodzakelijk, het kan hierdoor verstandig zijn om de printer aan te schaffen bij een Nederlandse aanbieder

Bekijk de video voor meer informatie.

 

Specificaties van de Wanhao Duplicator i3 Prusa

 • 200 x 200 x 180 mm bouwplatform
 • Snelheid: 10 – 100 mm/s
 • Fused Filament Fabrication technologie
 • Single Extruder
 • Print met PLA ,ABS, PET, HIPS, Nylon, flexibel en andere materialen
 • 100 tot 400 micron resolutie (0,1 mm tot 0,4 mm)
 • Volledig geassembleerd
 • Filament diameter 1,75 mm
 • Software: Open source softwares
 • Gewicht 10KG

Conclusie

De Wanhao Duplicator i3 Prusa is een ideaal apparaat voor iedereen die kennis wil maken met 3D printen, er mee wil experimenteren en er tijd in wil steken. Deze 3D printer is niet direct plug-and-play, maar voor de gemiddelde consument geen probleem om te gebruiken.

Zoek je een printer die wel volledig plug-and-play is in dezelfde prijscategorie kijk dan eens naar de Da Vinci Junior van XYZprinting. Het voordeel van de Wanhao i3 ten opzichte van de Da Vinci Junior is dat je elk soort filament kunt gebruiken en niet gebonden bent aan het filament van de fabrikant (dat vaak duurder is).

Met deze Duplicator i3 krijg je zeer veel waar voor je geld. Het apparaat heeft een redelijk groot bouwoppervlak, kan met veel materialen overweg, is open source is eenvoudig te bedienen en deze 3D printer is uitstekend geprijsd.

Wanhao Duplicator i3 Prusa
 • Prijsniveau - 9.5/10
  9.5/10
 • Gebruiksvriendelijkheid - 7/10
  7/10
 • Printresolutie - 7.5/10
  7.5/10
 • Printsnelheid - 8/10
  8/10
 • Bouwkwaliteit - 7.5/10
  7.5/10
 • Bouwoppervlak - 8/10
  8/10
 • Mogelijkheden - 8/10
  8/10

Geschikt voor:

Consumenten, hobbyisten, scholen, bedrijven.

7.9/10
Bereken Goedkoopste Aanbieder

Wanhao Duplicator i3 Prusa

Over aanbieder:

3D Ninja is de grootse webshop voor 3D printers en toebehoren in Nederland en België.

€495,00

ajax-loader          Laagste prijs
Op voorraad
Verzending: Gratis

Bekijk in Webshop>

Laat een reactie achter...

6 Comments

 • vanessa

  Reply Reply April 8, 2016

  Waar kan ik deze bestellen?

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply April 8, 2016

   Beste Vanessa,

   Er zijn meerdere aanbieders, veel zijn er via google te vinden.
   We hebben zelf goede ervaring met 3D Ninja, ze leveren goede support en hebben een vakkundig team.

   • Frits

    Reply Reply August 31, 2016

    3d Ninja is wel erg duur.
    Ze adverteren met laagste prijsgarantie maar daar klopt niks van

    • 3DPrinter-kopen.nl

     Reply Reply September 6, 2016

     Dag Frits, zou je ons hier misschien meer informatie over kunnen verschaffen?
     Een laagste prijs garantie betekend dat, indien het product elders goedkoper te vinden is, je het product voor dezelfde prijs bij de desbetreffende partij kunt krijgen.
     Voor zover wij weten houden ze zich netjes aan deze afspraak.

     We horen het graag.

     Mvg,

     3Dprinter-kopen.nl

 • Wanhao Duplicator i3 partikuliere gebruiker

  Reply Reply January 11, 2017

  Ik wil wel wat kwijt over de Wanhao Duplicator i3 , ik heb deze een paar maanden en gebruik hem bijna iedere dag.
  Ben ik tevreden, nou niet helemaal, leuk apparaat maar ook wat onzuiver. Dat ligt niet aan de software die is over het algemeen oke en de hoeveelheid aan instellingen is hier wel belangrijk bij.

  Wat moet er verbeterd worden, de lagers lopen niet lekker over de assen, waarschijnlijk geen precisie as waardoor bij grotere objecten er van alles verkeerd gaat door dat het hakerig verschuift bij snelle acties. Dat heeft al diverse objecten verknalt en het duurt uren voordat het klaar is vergeet dat niet.

  Bedrading bij de printkop is veel te kort en loopt te dicht langs de assen. de steekstekkertjes bij de kop en de behuizing schieten er nog wel eens uit.

  De veer afstelling van het verwarmde bed is zo knullig gemaakt en de onder plaat is niet erg sterk met de veertjes, lijkt wel kinderspeelgoed.
  Het versteld ook steeds dus dubbele moertjes er op zou niet gek zijn, de inbusboutjes zijn na een paar keer gesteld te hebben niet meer bruikbaar te zacht materiaal.
  Wil je er zo een kopen en ben je zelf niet handig denk er dan nog even over na. Ik heb hem zelf aangepast en is nu oké dus printerbouwer doe er wat mee.

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.