Onafhankelijke 3D Printer reviews

Ultimaker 3. Wat kunnen we verwachten en wanneer...

Begin 2014 bracht Ultimaker de Ultimaker 2 op de markt en door dit model zijn ze één van de grootste en meest populaire "desktop" 3D printermerken ter wereld geworden. Voortgekomen uit de bewezen Ultimaker Original was dit nieuwe model direct geassembleerd, plug-and-play, had zeer veel materiaal mogelijkheden en was de printer de snelste in zijn soort. Hierdoor is de afzet en omzet van het bedrijf uit Geldermalsen enorm toegenomen evenals het bedrijf Ultimaker. Na een succesvol jaar werden de Ultimaker 2 Go en de 2 Extended aangekondigd begin 2015. Deze apparaten waren in feite een grote en een kleine versie van de succesvolle Ultimaker 2. Vooral de Ultimaker 2 Extended was vanaf het begin af aan zeer in trek, omdat je met dit model nog grotere prints kon maken. Omdat er verder weinig veranderde aan de techniek was dit direct een succesvolle stap van Ultimaker.

 

Dual extrusion

In de community was er daarnaast een grote vraag naar een "dual extruder" oplossing, zodat er met meerdere materialen of met meerdere kleuren tegelijk kon worden geprint. De originele Ultimaker 2 was ook zo ontworpen dat een eventuele upgrade mogelijk zou moeten. Tot grote teleurstelling van velen besloot Ultimaker deze upgrade niet uit te brengen. De reden hiervoor was dat het printen met twee printkoppen naast elkaar, zoals Makerbot dat deed, volgens Ultimaker niet betrouwbaar genoeg was en de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het apparaat in zijn geheel naar beneden zou brengen. Dit risico hebben ze niet durven nemen. ultimaker3-1 De verwachting was dat er aan het begin van dit jaar dan nieuwe type apparaten zouden worden aangekondigd op de CES in Las Vegas in Januari, maar, helaas was dat niet het geval. Ultimaker kondigde de 2+ en de Extended+ aan met enkele upgrades ten opzichte van de originele modellen. Zo konden de nozzles gemakkelijk worden verwisseld en door het nieuwe feeder systeem zou de printer nog betrouwbaarder moeten zijn.

 

De toekomst

In een interview met de CEO van Ultimaker, Siert Wijnia, tijdens de CES in januari, zei hij dat Ultimaker dit jaar met nieuwe 3D printers zou gaan komen. Het interview, afgenomen door all3dp.com is een zeer interessant gesprek over het bedrijf Ultimaker en hun visie op de markt. Zo geven ze aan dat de omzet de afgelopen jaren ieder jaar is vertweevoudigd en dat ze verwachten in 2016 zo'n 32.000 Ultimaker te gaan verkopen. Dat is een enorm aantal aangezien het bedrijf pas 5 jaar geleden is opgericht. Waar fabrikanten als 3D systems en Makerbot grote moeite hebben in de desktop markt lijkt Ultimaker keihard door te groeien (misschien door de tekortkomingen van deze andere partijen). 3D systems is zelfs helemaal gestopt met het leveren van desktop 3D printers. Makerbot heeft daarentegen grote problemen gehad met hun laatste model en ook in Amerika neemt de populariteit van het merk af en het lijkt alsof Ultimaker dit gat direct weet op te vangen.

 

Nieuwe modellen

In het gesprek met Ultimaker geven ze duidelijk aan dat er vraag is naar 3D printers met grotere bouwoppervlakken, wat ook naar voren kwam in het succes van de Ultimaker 2 Extended, maar dat het ontwikkelen van een betrouwbaar systeem niet zo eenvoudig is. Groter printen duurt tenslotte ook langer en 3D printing is over het algemeen al niet erg snel. Daarnaast is bijvoorbeeld het printen van ABS met een open en groot systeem vrijwel niet te doen en ABS is toch één van de meest gebruikte materialen in desktop FDM 3D printing. Daarentegen zijn er veel ontwikkelingen in PLA en zijn er al varianten die in de buurt komen van de materiaaleigenschappen van ABS, zoals het Polymax PLA van Polymaker. Wat betreft filamenten verwachten we dat Ultimaker altijd zal blijven vasthouden aan een open systeem. Het 3D printen met een enkele printkop heeft zijn beperkingen en niet alles kan geprint worden met een enkele kop. Alle industriële 3D printers hebben twee of meerdere printkoppen om met ondersteuningsmateriaal te kunnen werken, waardoor je alles kunt printen. Deze printers hebben bijvoorbeeld systemen waarbij één nozzle  kan worden ingeklapt wanneer deze niet in gebruik is. Om dat echter betrouwbaar en goedkoop toe te passen is nog niet zo eenvoudig. We zien echter steeds meer innovatieve manieren en oplossingen voor dit probleem. Zo heeft het Spaanse bedrijf BCN3D een "independent dual extruder", waarbij de printkop die niet in gebruik is aan de zijkant in de wachtstand staat. Daarnaast zijn er al mensen in de community die een Ultimaker Original hebben omgebouwd tot dual extruder, waarbij de tweede printkop "geparkeerd" staat aan de zijkant. Dergelijke systemen moet echter wel zeer betrouwbaar wil Ultimaker dit gaan toepassen in een nieuw model. Daarnaast zijn er fabrikanten die meerder materialen door een enkele nozzle laten gaan, maar gezien de grote temperatuur verschillen tussen alle verschillende materialen lijkt ons dat zeer onpraktisch.

 

Wat zijn de verwachtingen voor de Ultimaker 3?

Kort gezegd verwachten de volgende features: - Groter bouwoppervlak (misschien twee versies, één met 20x20x20 cm en één met 30x30x30 cm) - Volledig afgesloten printruimte (misschien met een verwarmde kamer, voor hogere betrouwbaarheid - Dual extrusion (een manier om met ondersteuningsmateriaal te werken zonder dat de betrouwbaarheid achteruit gaat) - Touchscreen ( door een touchscreen te integreren nog gebruiksvriendelijker en gemakkelijker in de bediening) - Volledig automatische calibratie ( een functie die al meerdere fabrikanten succesvol hebben toegepast en grote verbetering in gebruiksvriendelijk en stabiliteit) - Automatische hechting van de prints ( loslatende prints, vooral bij ABS, zorgen voor veel mislukte prints en er zijn veel manieren om dat te verhelpen) - Verbeterde slicer-software ( misschien cloud-slicing om op afstand de voortgang te monitoren - Draadloos printen ( een verbinding met een netwerk via WiFi is een zeer welkome toevoeging) De bovenstaande functionaliteiten zijn gezamelijk een complete nieuwe printervaring en een grote verbetering ten opzichte van de tweede generatie Ultimakers. Alle functionaliteiten zijn in de afgelopen door andere printerfabrikanten al toegepast. Er is echter nog niet een 3D printer op de markt die alles heeft. De vraag is echter of door het toevoegen van al deze functies het apparaat niet veel te prijzig zou worden. Ultimaker heeft een grote community van enthousiastelingen en ze zouden de plank behoorlijk mis slaan, wanneer een groot deel van deze groep niet meer in staat is het nieuwste model aan te schaffen, omdat deze te duur is. We verwachten echter dat een bedrijf als Ultimaker inventief genoeg om simpele goedkope en betrouwbare oplossing te vinden of te hebben gevonden voor deze functies. Één ding is zeker, wanneer de nieuwe Ultimaker al deze nieuwe functies bezit, zal het bedrijf, net als met de Ultimaker 2, een zeer grote voorsprong op de concurrentie hebben, zal het bedrijf nog groter worden in de markt en zal de 3D printer markt nog sneller groeien.

Wanneer kunnen het nieuwe model verwachten?

Zoals in het interview te horen was uit de mond van de CEO van Ultimaker komen er in 2016 nieuwe apparaten. We verwachten dat wanneer ze dergelijke uitspraken deden, ze in grote lijnen al besloten hadden hoe het systeem er uit moest gaan zien en dat er planningen waren gemaakt voor een lancering. Een nieuw systeem van Ultimaker zal naar onze verwachting op een grote 3D printing beurs worden aangekondigd. Begin maart was in Veldhoven de RapidPro en daar was Ultimaker niet aanwezig. Eind juni is er in de RAI in Amsterdam een nieuwe "additive manufacturing" beurs en dit zal waarschijnlijk één van de grotere beurzen in Europa zijn op het gebied van rapid prototyping. Omdat de beurs in Nederland is, het een groot evenement is en Ultimaker een behoorlijk grote stand heeft geboekt, verwachten dat de nieuwe modellen daar worden getoont. Het kan echter ook zijn, met in gedachten de focus op de Amerikaanse markt, dat het zal worden uitgesteld en de nieuwe Ultimaker 3 in januari 2017 op de CES in Las Vegas zal verschijnen.

Laat een reactie achter...

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.