Onafhankelijke 3D Printer reviews

Opzoek naar de beste SLA Printer?
Vindt hieronder de SLA Printer die past bij uw wensen:

Wat is een SLA printer en hoe werkt het?

SLA printen (ook wel StereoLithography Apparatus genoemd) is een 3D print techniek waarbij een (UV) laser door een bak of tank met vloeibaar filament (ook wel resin of hars genoemd) gaat.
Het resin reageert op het UV licht en hard uit resulterende in een 3D print.

SLA printers kunnen door deze methode vaak erg precieze voorwerpen printen, een SLA print is echter vaak wel wat duurder dan een FDM print doordat zowel de printer als de resin duurder is bij SLA printers.

SLA printers worden vaak verward met DLP printers en dat is niet raar want het chemische proces van een SLA printer komt overeen met een DLP printer.
Wat is het verschil? SLA printers maken gebruik van een laser die de resin uithard, een DLP printer maakt gebruik van een beamer die de resin uithard.
Het resultaat is hetzelfde, DLP printers zijn in vergelijking tot SLA printers alleen een stuk sneller doordat hele lagen in 1 keer verhard worden.

In welke branches worden SLA printers voornamelijk gebruikt?

Doordat SLA printers zeer accuraat en maatvast kunnen printen zijn ze voornamelijk geschikt voor het kleine werk.
Tandartsen, juweliers en bedrijven die met accurate prototyping bezig zijn profiteren voornamelijk van een SLA printer maar ook in het onderwijs zijn de nieuwe SLA printers erg in trek.

Hoe duur is een SLA printer?

SLA printers waren tot enkele jaren geleden behoorlijk aan de prijs maar ook in de wereld van de SLA printers heeft de ontwikkeling niet stil gestaan.
Bedrijven als Formlabs hebben een grote impact gehad op de industrie en hebben ervoor gezorgd dat zowel prijs als kwaliteit enorm verbeterd is.
SLA printers zijn nu al verkrijgbaar vanaf een paar duizend euro, de Form 2 is een mooi voorbeeld van deze voortgang.
Een professioneel en gemakkelijk te gebruiken SLA printer rond de 4000 euro.

Waar gaat de industrie naartoe?

Naar verwachting blijft de SLA printer markt verder groeien en gaat naar verwachting een groot deel van de FDM printer markt overnemen.
Zeker naarmate de prijzen blijven zaken en printkwaliteit beter en beter wordt, natuurlijk is dit wel een proces dat een aantal jaar nodig gaat hebben maar de kwaliteit van SLA printers is niet onopgemerkt gebleven.

Resins voor SLA printers

In vergelijking tot de reguliere FDM 3D printer markt wordt de grootste progressie behaald door de uiteenlopendheid van resins.
Waar bij FDM printers alles draait om het smelten van kunststoffen (en het aanbod dus beperkt zou blijven) zijn de mogelijkheden bij SLA en DLP printers veel groter.
Naarmate het onderzoek naar resins door blijft gaan komen er steeds meer oplossingen bij voor bredere toepassingen.

Laat een reactie achter...

* Denotes Required Field

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.