Onafhankelijke 3D Printer reviews

Raise3D N2 Plus Review

Ze kwamen uit het niets en binnen een jaar veroverden ze de Amerikaanse en Aziatische markt. Nu moet ook Europa eraan geloven.
We hebben het over Raise3D, een Amerikaanse 3D printer producent met het motto, ‘Go big or go home’.
De N2, en N2 Plus zijn nu een goed jaar op de markt en recensies zijn meer dan lovend te noemen. Een groot bouwoppervlak, (de N2 Plus heeft een bouwoppervlak van maarliefst 305 x 305 x 610 mm!) een uitgebreid assortiment aan ondersteunend filament en een printkwaliteit waar menig 3D printer fabrikanten jaloers op kunnen zijn. Vandaag reviewen we Raise3D N2 Plus.

Raise3D

Raise3D kreeg zijn eerste bekendheid in het najaar van 2015 na een succesvolle kickstarter campagne waarbij het te bereiken doel al binnen enkele dagen bereikt was. De campagne bracht daarnaast in een maand bijna een half miljoen dollar op.
Het team van Raise3D komt voort uit een aantal universiteiten als MIT en Fudan University maar er is ook personeel overgenomen van verscheidene 3D printer fabrikanten.

Design en bediening

Direct uit de doos (Een doos die door het grote formaat op pallet geleverd wordt) vallen een aantal dingen op.
Het apparaat is uitermate goed verpakt waardoor schade tijdens transport bijna onmogelijk is, daarnaast zijn de printkoppen vastgezet waardoor de kans op interne schade tijdens transport ook zeer klein is.

De Raise3D N2 Plus heeft een groot 7 inch touchscreen waarmee de printer te bedienen is, ook zijn printstatistieken en voortgang realtime af te lezen.
Het frame is van hoogwaardig aluminium (C&C) en de printer is helemaal afgesloten met acrylaat panelen waardoor temperatuur constant blijft binnen het apparaat.

Raise3D kalibreert het bouwplatform in de fabriek waardoor de printer direct uit de doos te gebruiken is, onze ervaring is echter dat het beter is om dit zelf nog even te controleren. Tijdens transport kunnen dingen verschuiven.
Hoewel het kalibreren nog wel even een klusje is (laat de printkop handmatig zaken tot 0,1 a 0,2mm boven het bed en level het bed tov. De printkop met de 12 stelschroeven onder het bed) hoeft het eigenlijk maar 1x te gebeuren.

De Raise3D N2 Plus draait op Marlin, een veel gebruikte firmware voor 3D printers, aansturing van de printer kan handmatig via touchscreen maar in praktijk is de WiFi mogelijkheid een veel gebruikte feature.
Direct vanuit de slicer software (Ideamaker) kunnen bestanden via WiFi worden verzonden naar de printer.

Een interessante feature van de Raise3D N2 Plus is de ‘Print Resuming’ optie.
In geval van een stroomstoring slaat de printer de instellingen en positie op, zodra de stroomtoevoer is herstelt wordt de print hervat.
Hoewel we in Nederland misschien niet snel bang hoeven te zijn voor een stroom storing is deze functie wel erg handig wanneer de printer verplaatst moet worden of wanneer de stekker per ongeluk losgekoppeld wordt.

Bouw oppervlak

Hier komen we bij misschien wel het meest interessante aspect van de Raise3D N2 Plus en voor velen het belangrijkste unique selling point van dit apparaat.
De N2 Plus heeft een gigantisch bouwoppervlak van maarliefst 305 x 305 x 610 mm, dit ligt ver boven het marktgemiddelde.
Hoewel er wel meerdere 3D printers te vinden zijn die ditzelfde bouwoppervlak bieden komt er geen een in de buurt qua prijs. (doorgaans startende vanaf 15.000 euro)

De Raise3D heeft een heated bed, verwarmbaar tot 110 graden.
Er is direct op glas te printen maar de plate is ook om te draaien zodat er op Buildtak te printen is. (voor gemonteerd op de achterkant)
Noodzakelijk als er met ABS en PolyCarbonaat geprint wordt maar ook aan te raden met het printen van PLA.

Printkwaliteit en extruder

De Raise3D N2 Plus is een dual extruder printer, wat wil zeggen dat het apparaat met 2 verschillende filamenten en / of kleuren tegelijkertijd kan printen.
Het grootste voordeel hiervan is dat er gebruik kan worden gemaakt van een dedicated support materiaal zoals bv. PVA (water oplosbaar filament) waardoor de print mogelijkheden flink uitgebreid worden.

Raise3D heeft een eigen extruder (direct drive) ontwikkeld en ook de printkop is eigen fabricaat.
Over het algemeen is dit vaak een nadeel aangezien veel fabrikanten hier vaak steken laten liggen wat ten koste gaat van de printkwaliteit maar Raise3D blijkt een uitzondering te zijn.
De printkwaliteit is zeer hoog en ligt in directe lijn met die van bekende merken als Ultimaker en Zortrax, bovenal hebben we nog niet eerder zulke goede resultaten gezien met rafts en het printen van support. Ook stringing blijft uit, zelfs met zeer lastige print opdrachten.
Kijken we beter naar de printkop dan zien we veel elementen terugkomen die overeen komen met de printkop van de Zortrax M200, een printer die vooralsnog hoge ogen gooit qua printkwaliteit.

Hoewel Raise3D zelf aangeeft tot 10 micron te kunnen printen vinden we dit een toch wat gewaagde uitspraak en in praktijk zijn dit soort resoluties niet echt te behalen met een FDM 3D printer.
Daarnaast zullen de meeste printopdrachten worden gedaan met instellingen tussen de 90 en 150 micron omdat printen op hoge precisie ook tijdrovend is.
Dat gezegd te hebben, dit is het geval met vrijwel iedere 3D printer op de markt en het neemt niet weg dat de printkwaliteit van de Raise3D ver boven het markt gemiddelde ligt.

Software en connectiviteit

De Raise3D N2 Plus is een open source 3D printer wat wil zeggen dat er veel vrijheid is qua slicer softwares.
Standaard wordt het apparaat geleverd met Ideamaker, de (gratis) slicer software van Raise3D en ook een aanrader om mee te starten. (zeker door de WiFi comptabiliteit)
Slicers als Cura en Simplify3D zijn echter ook prima te gebruiken en mits goed ingesteld kan Simplify3D wellicht zorgen voor nog betere print resultaten.

Qua connectiviteit is er bijna te spreken van een overkill aan opties.
Zo heeft de Raise3D N2 Plus:

-5 USB 2.0 poorten (waarvan 1 bovenop het apparaat, geschikt om een webcam aan te sluiten)
-1 LAN poort (voor gesloten netwerken zoals bv. Scholen.)
-1 parallel poort (nog in Beta, maar geschikt voor het doorlussen van meerdere apparaten)
-1 SD kaart poort
-1 WiFi optie. (gemakkelijk in te stellen op het touch screen)

Een groot scala aan mogelijkheden dat zorgt voor complete vrijheid wat betreft aansturing en bediening.

Filamenten

De Raise3D N2 Plus wordt standaard geleverd met 2 rollen Polymaker filament.
Belangrijk te vermelden, dit is een van de meest hoogaangeschreven filament producenten in de wereld en verschil in kwaliteit resulteert altijd in verschil in printkwaliteit.
Goedkoop is duurkoop, niet alleen kan goedkoop filament een printer op den duur flink beschadigen, ook gaat het ten koste van de printkwaliteit en de kans op problemen neemt toe.
Betrouwbare filament merken die goed verkrijgbaar zijn in Europa zijn Polymaker, Innofil, Colorfab, Dutch filament producties. 

De Raise3D ondersteunt de verschillende soorten filament:

-PLA
-Polymax PLA
-ABS
-PC ABS
-ABS 350
-HIPS
-PC Plus
-PETG
-Polyflex
-PVA

Raise3D claimt dat de N2 Plus ook met Ninjaflex overweg kan en hoewel de printer wel een Direct Drive extruder heeft hebben we dit nog niet getest.

Daarnaast is het van belang om te vermelden dat als er gebruik wordt gemaakt van (bijna) het hele bouw oppervlak (305 x 305 x 610mm) het aan te raden is om met PLA of een composiet hiervan te printen.
Filamenten als ABS en PolyCarbonaat zijn bijvoorbeeld erg onderhevig aan temperatuur wisseling wat bij grotere prints al snel zorgt voor warping. (kromtrekken)
Dat gezegd te hebben, dit is zeker niet altijd het geval en met goede instellingen en enig testen kunnen ook met deze materialen goede resultaten worden behaalt op groot formaat.

prijs

Er is niet anders te concluderen dan dat de Raise3D N2 Plus zeer aantrekkelijk geprijsd is.
Prijzen liggen in Europa tussen de 4100,- en 4600,- euro, vergelijken we dit met 3D printers van soortgelijke grote en kwaliteit dan is het prijsverschil fors.
De Z18 van Makerbot komt hierbij in de buurt (7600,-) echter zijn mogelijkheden en formaat beperkt.
Andere te vergelijken modellen en merken starten doorgaans vanaf ongeveer 15.000 euro.

Belangrijk om in acht te nemen, de Raise3D N2 Plus is een behoorlijk groot apparaat en wordt doorgaans op pallet geleverd, informeer dus altijd bij de verkopende partij naar eventuele verzendkosten.
Vooral verzending vanuit andere landen kan al snel hoge extra kosten met zich meebrengen van enkele honderden euro’s of meer. Ook kunnen voorwaarden met betrekking tot verzekering en verzending afwijken.

Voordelen

 • Zeer groot bouwplatform
 • Vooraf gekalibreert
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Extreem goede printkwaliteit
 • Dual extrusion.
 • Print resuming optie in geval van stroom uitval
 • Open source (zowel filamenten als software)
 • Aantrekkelijk geprijst
 • Uitgebreide connectie opties

Nadelen

 • Groot apparaat

Bekijk de video voor meer informatie over deze 3d printer.

 

Specificaties van de Felix Pro 1

 • Aantal Extruders: 2 Extruders
 • Printtechnologie: Layer Plastic Deposition
 • Bouwoppervlak: 305 x 305 x 610 mm verwarmd tot 110 graden
 • Printresolutie: 0.01 mm - 0.4 mm
 • Connectiviteit: SD Card, WiFi, LAN, USB 2.0
 • Filamenttype: Open filament systeem
 • Software: Ideamaker, (ook andere slicers mogelijk)
 • Ondersteuning: Mac OS en Windows
 • Filament diameter: 1.75 mm

Conclusie

Het is veilig om te zeggen dat er op dit moment geen echt alternatief is voor de Raise3D N2 Plus.
Het bouwvolume is ver boven het markt gemiddelde, de prijs is enorm competitief en qua printkwaliteit komt de Raise3D N2 Plus gemakkelijk mee met marktleiders als Ultimaker en Zortrax.
Daarnaast is er een groot scala aan verschillende filamenten te gebruiken en is de bediening van het apparaat gebruiksvriendelijk.
De N2 serie is geen nieuwkomer en nu al ruim een jaar op de markt. Eventuele productie problemen die doorgaans geen uitzondering zijn bij nieuwe 3D printer merken en modellen zijn hierdoor niet (meer) aan de orde.

Lastige print opdrachten voert het apparaat zonder enige problemen uit en de dual extrusion optie is met deze printformaten een goede toevoeging die dedicated support materialen tot een optie maakt.

Het formaat van de N2 Plus is ook direct zijn grootste nadeel aangezien de printer lastig te verzenden is en veel ruimte inneemt, iets dat echter niet afweegt tegenover de voordelen.

 • Prijsniveau - 9.5/10
  9.5/10
 • Gebruiksvriendelijkheid - 9/10
  9/10
 • Printresolutie - 9.2/10
  9.2/10
 • Printsnelheid - 8.5/10
  8.5/10
 • Bouwkwaliteit - 9.5/10
  9.5/10
 • Bouwoppervlak - 9.5/10
  9.5/10
 • Mogelijkheden - 9.4/10
  9.4/10

Summary

Geschikt voor:
Bedrijven, particulieren, instanties en scholen

9.2/10
Bereken Goedkoopste Aanbieder

Raise3D N2 Plus

Over aanbieder:

3D Ninja is de grootse webshop voor 3D printers en toebehoren in Nederland en België.

€4395,00

ajax-loader Laagste prijs
Op voorraad
Verzending: Gratis

Bekijk de Raise3D n2 Plus in Webshop>

Laat een reactie achter...

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.