Onafhankelijke 3D Printer reviews

PLA Filament

PLA Filament

Één van de meeste gebruikte materialen met FDM 3d printen is PLA. PLA, of Polylactide, wordt geproduceerd uit plantaardige grondstoffen zoals maïszetmeel en suikerriet. Dit materiaal is dus, anders dan ABS, minder slecht voor het milieu en snel biologisch afbreekbaar. Biologisch afbreekbaar houdt in dat het composteerbaar is en dat het na 3 -4 jaar volledig is afgebroken, anders dan de op olie gebaseerde kunststoffen.

Dat PLA gemaakt is van biologisch materiaal heeft ook als voordeel dat het minder geur afgeeft tijdens het printen. Daarnaast heeft PLA minder last van "kromtrekken" tijdens het printen. Dit houdt in dat het niet per sé nodig is een verwarmd bouwplatform te gebruiken. PLA smelt op een temperatuur tussen de 180 - 220 graden wat een stuk lager is dan ABS. Wanneer het materiaal is afgekoeld is het zeer hard en nauwelijks buigbaar.

Waar is het voor geschikt?

PLA is in principe minder geschikt voor bewegende onderdelen, omdat het broos is in tegenstelling tot ABS. Omdat het harder is is het makkelijker breekbaar, terwijl ABS buigbaar is en minder snel breekt.

PLA is uitermate geschikt voor het maken van prototypes en met name het printen van de kleine details. Het materiaal heeft een licht glanzende tot glanzende uitstraling. Omdat het materiaal op lage temperatuur smelt is het niet geschikt voor toepassingen bij temperaturen boven de 60 graden, want dan zal het materiaal zacht worden.

Kwaliteitsverschil

Er zijn veel verschillende soorten PLA in omloop en de prijs kan enorm variëren. Bij het FDM 3d printen is het belangrijk altijd te kiezen voor materiaal van hoge kwaliteit, want lage kwalitiet materiaal kan behoorlijk wat problemen veroorzaken. Zo kan er verschil zitten in de dikte van het materiaal, waardoor het niet evenredig uit de printer komt. Daarnaast kunnen er problemen optreden, zoals het verstopt raken van de nozzle.

 

Hoe de kwaliteit van het materiaal is kunt u het beste zelf uittesten. De resultaten zijn ook afhankelijk van het soort 3d printer dat u gebruikt.

Gemiddelde prijs

Zoals gezegd zijn er veel verschillende aanbieders van PLA filament en ze bieden het voor veel verschillende prijzen aan. Normaal gesproken kost een standaard rol van 1kg premium kwaliteit ongeveer 25 euro (incl. BTW). Het kan echter zijn dat partijen grote hoeveelheden inkopen en het goedkoper aan kunnen bieden, maar het kan ook goed zijn dat wanneer de prijs minder is, dit ook geldt voor de kwaliteit.

Hoe de kwaliteit van het materiaal is kunt u het beste zelf uittesten. De resultaten zijn ook afhankelijk van het soort 3d printer dat u gebruikt.

Verschillende aanbieders

3DNINJA

3DNINJA verkoop premium kwaliteit PLA vanaf €29,95 per kilo.

Bits2Atoms

Bits2Atoms verkoopt kwaliteits PLA Filament vanaf €26,95 per kilo.

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.