Jongen van 9 maakt zijn eigen handprothese met een 3D-printer

Guido, een jongen van negen jaar uit Emmen, heeft onlangs voor het eerst gebruik kunnen maken van een kunsthand die volledig is geprint met een 3D printer. De jongen in kwestie werd zonder linker hand geboren. Pas sinds kort vond hij het nodig om een prothese te gaan gebruiken.

Wat kost zo’n prothese nou?
Een prothese die in dit geval op maat is gemaakt kost bijna niks. Er zitten print uren in verwerkt en verder alleen materiaal kosten. Deze handprothese kost aan materiaal 52 euro. Normalerwijs ben je wel veel geld uit aan het laten ontwerpen van een prothese op maat waardoor je nooit op de 52 euro terecht komt, maar artsen en een werkbouwtuigkundige hebben in hun vrije tijd hier aandacht aan
besteed. Kosteloos hebben ze een kunsthand ontworpen voor deze jongen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen had tot op heden nog niet gewerkt met handprotheses die zijn gefabriceerd door middel van een 3D-printer. De 9-jarige jongen kwam zelf met het idee om een geprinte kunstprothese te nemen. Hij zag iets vergelijkbaars op tv en was er van onder de indruk. Vervolgens deed hij zelf onderzoek naar de kunsthand en liet duidelijk aan zijn ouders weten dat hij dit ook ziet zitten en graag wilt.

De jongen had een model gevonden op het internet, dit model werd door de werktuigbouwkundige, Stefan Veldman bijgewerkt tot een passend model voor de jongen. Toen dit eenmaal gedaan was kon de print beginnen. Al met al duurde de print maar liefst 25 uur. Aan materiaal kosten is het gemaakt voor 52 euro wat een koopje is vergeleken met een echte protheses die al snel duizenden euro’s kost. Het team zelf heeft er alle vertrouwen in en is ook zeer blij met de positieve reacties en ervaringen van Guido. De bedoeling is dat er nu meer van 3D-printing in de medische wereld van toepassing is voor dit ziekenhuis. Ze willen ook vaker gebruik gaan maken van protheses die met behulp van een 3D-printer tot stand zijn gekomen. Met de nieuwe prothese kan Guido weer lichtelijk gebruik gaan maken van zijn vingers.