Het Tilburgse ziekenhuis maakt gebruik van een 3D-printer bij ingewikkelde operaties

Tilburg – Chirurgen die een ingewikkelde operatie moeten uitvoeren, maken gebruik van een 3D-printer in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Voor ze aan de slag gaan bij een ingewikkelde operatie maken ze eerst gebruik van een 3D-printer om op die manier zichzelf optimaal te kunnen voorbereiden.

De bedoeling hiervan is, om een bot of gewricht na te bootsen door middel van een scan van een echt bot of gewricht. Dit doet de 3D-printer. Het uiteindelijke doel is dat met de kopie de arts zich goed kan voorbereiden op de echte operatie. Hij of zei zal de kopie grondig gaan bestuderen zodat die gene met meer kennis en zekerheid aan de operatie gaat beginnen.

Hiervoor werd er gebruikt gemaakt van scans, wat tot de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt. Hieruit kun je ook informatie van aflezen, maar aan een echte print die je fysiek kunt vasthouden heb je nou eenmaal meer. Mike Bemelman van het ETZ. ,,Een 3D-print is opgebouwd uit 400 plaatjes.” Hij zelf is een traumachirurg.

Betaalbaar

tegenwoordig worden 3D-printers steeds goedkoper en alles wat erbij komt kijken. Dit mede dankzij de patent die een aantal jaar hiervoor is vervallen. De markt is groter geworden wat meer aanbod levert. Door al die concurrentie is de 3D-printer enorm gedaald wat betreft de prijs. Een paar jaar geleden kocht je een 3D printen voor een ton, nu betaal je voor een eenvoudig model een paar honderd euro. Dit is ook een van de redenen dat deze technologie wordt toegepast in het ziekenhuis. Nu gebruiken alle chirurgen in Tilburg de 3D-printer voor allerlei doeleinden wat in de medische wereld alleen maar van groot belang is. Er zit nog een nadeel aan. De tijd voor een 3D-print neemt eenmaal veel tijd in beslag. Zo kost een bekken afdrukken 16 uur. De bekken bestaat uit plastic materiaal wat de 3D-printer juist bewerkt. Maar ook de snelheden zullen hiervan beter worden.