Onafhankelijke 3D Printer reviews

Review: Flashforge Creator Pro

(Let op, deze 3D printer heeft de ‘Best for Consumer 2015’ award gewonnen)

Een 3D printer die dit jaar hoge ogen heeft gegooid is de Flashforge Creator Pro 2015.
Lovende kritieken op 3D printer beurzen wereldwijd en vele positieve reviews van eindgebruikers maken het dan ook dat ook wij deze 3d printer eens nauwgezet gaan bekijken.

Kan deze 3D printer zijn beloftes waar maken? We gaan erachter komen want vandaag reviewen we de Flashforge Creator Pro 2015.

Over Flashforge

Flashforge, een Chinese fabrikant produceert sinds 2011 3D printers, filamenten en toebehoren en heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt.
Met een maandelijkse productie van maarliefst 5000 3D printers staan ze wereldwijd in de top 5 van grootste 3D printer producenten.
Flashforge richt zich vooral op de onderkant en het midden segment van de 3D printer markt (starters en kleine bedrijven) en met verkooppunten in maarliefst 36 verschillende landen en regio’s groeit zowel het merk als de customer community razendsnel.

Flashforge ontwikkeld de meeste van zijn technologie niet zelf maar kopieert (waar veel Chinese bedrijven om bekend staan) de meeste apparaten van bekende 3D printer producenten.
Ook de Flashforge Creator Pro is een duplicaat te noemen want het apparaat vertoont sterke gelijkenis aan de Makerbot Replicator G 2X.
Iets wat niet per se slecht hoeft te zijn want de 2 bijna identieke apparaten hebben een prijsverschil van zo’n 1800,- euro, zelfs voor Makerbot fans een goede reden om eens verder te kijken dan de Makerbot Replicator 2X alleen.

Design en bediening

De Flashforge Creator Pro wordt in doos geleverd (totaal gewicht 21,5 kg, afmeting 600x465x575 mm) en is stevig verpakt.
Creator Pro komt standaard met 2 rollen filament, hoewel dit natuurlijk erg gemakkelijk is (je kunt immers direct beginnen met printen) leert de ervaring ons dat meegeleverde rollen bijna altijd van slechte tot soms zeer slechte kwaliteit zijn en dit doet je eerste print ervaring niet goed.
Het is aan te raden om altijd gebruik te maken van premium filament, je zult zien dat de printkwaliteit forst verbeterd wordt.
Merken als ‘Polymaker’, ‘Prima filament’ en ‘Colorfabb’ zijn de absolute toppers in de filament branche en zijn dan ook aan te raden.
3D printer merken als Leapfrog en Mass portal leveren tegenwoordig al standaard deze filamenten mee, naar verwachting zullen we dit in de toekomst vaker gaan zien bij meer 3D printer merken.

De Flashforge Creator Pro heeft een volledig metalen behuizing waardoor het een solide apparaat is, het bouwplatform is van aluminium een fikse verbetering ten opzichte van glas aangezien het een stuk duurzamer is en beter omgaat met herhaaldelijke verhitting van het bouwplatform.
Ook geeft een aluminium bouwoppervlak betere resultaten met het printen met ABS filament. 

De Creator Pro heeft een lcd scherm aan de voorkant van het apparaat met een keypad bediening, de printer maakt gebruik van de firmware Sailfish, 1 van de meest gebruikte firmwares binnen de 3D printer wereld.

Bouwoppervlak

Het bouwoppervlak van de Creator Pro is 227x148x150 mm (lengte/breedte/hoogte) en valt hiermee een beetje in het gemiddelde van de markt als het gaat om bouwvolume.

Printkwaliteit en extruder

De printkwaliteit van de Flashforge Creator Pro is ondanks de lage prijs van de printer behoorlijk goed.
Met een resolutie van 100 tot 500 micron (0,1 mm tot 0,5 mm laagdikte) valt de printer in het middensegment qua resolutie (het markt gemiddelde is ong. 100 micron) maar een belangrijk voordeel is de opensource mogelijkheid van de printer.
Slicer softwares als ReplicatorG, (standaard meegeleverd) Cura en Simplify3D zorgen voor een duidelijke verbetering in printkwaliteit.

De Creator Pro maakt gebrruik van een Dual extruder wat wil zeggen dat het mogelijk is om met 2 verschillende materialen en/of kleuren tegelijkertijd te printen.

Software en connectiviteit

Zoals hierboven vermeld, de Flashforge Creator Pro komt standaard met ReplicatorG slicer software, ook is het mogelijk om gebruik te maken van softwares als Cura (Ultimaker software, 1 van de meest gebruikte slicer softwares ter wereld) en Simplify3D.

Het apparaat kan middels USB aangesloten worden op de computer maar het is ook mogelijk om stand alone te printen via een SD kaart.
Stand alone printen maakt de kans op een misprint kleiner. (wanneer de printer via usb verbonden is en de computer valt uit stopt de print, dit probleem heb je niet met stand alone printing)

Filamenten

De Creator Pro kan overweg met de meeste filamenten, denk aan PLA, ABS, oplosbaar filament als bijvoorbeeld PVA (support structuren die na de print verwijderd moeten worden) Nylon etc.
De printer heeft een bowden extruder en kan daardoor niet overweg met Flex filamenten als NinjaFlex.

Prijs

De adviesprijs van de Flashforge Creator Pro ligt rond de 1250,- euro.

Voordelen

 • Stevig en robust design
 • Goede printkwaliteit
 • Meerdere soorten filament mogelijk
 • USB aansluiting en SD kaart
 • Open source (mogelijk om met Cura en Simplify 3D te werken)
 • Heated bed
 • Gebruiksvriendelijke bediening
 • Zeer goede prijs/ kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • Vrij hoog geluidsniveau

Bekijk de video voor meer informatie.

 

Specificaties van de Flashforge Creator Pro:

 • 227 x 148 x 150 mm bouwplatform
 • Fused Deposition Modeling" technologie
 • Dual Extruder
 • Print met PLA ,ABS, PETG, PVA, Woodfill etc.
 • 100 tot 500 micron resolutie (0,1 mm tot 0,5 mm laagdikte)
 • Volledig geassembleerd
 • 3d printen via USB kabel en SD kaart
 • Filament diameter 1.75 mm
 • Software: ReplicatorG opensource softwares (Cura, Simplifiy 3D)
 • Gewicht 13.5 KG

Conclusie

De Creator Pro kan het beste gezien worden als een werkpaard.
Het is een stabiele en robuuste machine met een goede printkwaliteit voor een aantrekkelijke prijs.
Het feit dat de printer bijna geheel gebaseerd is op de Makerbot Replicator 2X, een veel duurdere 3D printer met een goede staat van dienst, maakt het dat er weinig problemen voor zullen doen met dit model.
Verwacht niet te veel poespas van dit apparaat en geen speciale functionaliteiten, what you see is what you get.

We raden deze printer vooral aan, aan hobbyisten, consumenten en kleine bedrijven.
Ook scholen en instanties met een ‘beperkt budget’ zullen met deze 3D printer een verstandige keuze maken, mede dankzij de dual extruder.

Craftbot Plus
 • Prijsniveau - 8.5/10
  8.5/10
 • Gebruiksvriendelijkheid - 8/10
  8/10
 • Printresolutie - 8/10
  8/10
 • Printsnelheid - 7.2/10
  7.2/10
 • Bouwkwaliteit - 8/10
  8/10
 • Bouwoppervlak - 7.5/10
  7.5/10
 • Mogelijkheden - 8.5/10
  8.5/10

Summary

Geschikt voor:
Kleine bedrijven, particulieren, instanties en scholen

8/10
Bereken Goedkoopste Aanbieder

FlashForge Creator Pro

Over aanbieder:

3D Ninja is de grootse webshop voor 3D printers en toebehoren in Nederland en België.

€1.195,00

ajax-loader Laagste prijs
Op voorraad
Verzending: Gratis

Bekijk de Flashforge Creator Pro in Webshop>

Laat een reactie achter...

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.