Onafhankelijke 3D Printer filament reviews

Opzoek naar het juiste filament voor uw 3D printer?
Bekijk hieronder de door ons geteste filamenten:

Let op: op dit moment zijn wij dit overzicht aan het aanvullen, blijf deze pagina in de gaten houden voor updates.


Filament kopen +

Filament kopen

Als u een 3d printer heeft is het belangrijk gebruik te maken van kwalitatief goed filament. Als u dit niet doet is het mogelijk dat de nozzle van uw 3d printer stuk gaat en dat kan ernstige gevolgen hebben. Er zijn enorm veel verschillende soorten filament op de markt, maar wat is nou goed filament en welke soort filament kan ik het beste gebruiken voor mijn 3d printer? Op deze pagina leest u alles over filament kopen.

 

Wat voor 3d printer heb ik?

Bij het kopen van filament is het belangrijk te weten met wat voor filament uw 3d printer overweg kan. Sommige printers gebruiken gesloten filament systemen en anderen gebruiken weer open filament systemen. Dit is ook zeer belangrijk bij de aanschaf van een 3d printer. Maakt uw 3d printer namelijk gebruik van het open filament systeem dan is het aanbod vele malen groter en vanzelfsprekend zijn de prijzen vaak ook vele malen lager.

 

Veel verschillende soorten filament

Er zijn heel veel verschillende soorten filamenten te koop op internet. De voornaamste prijsverschillen zitten in de kwaliteit en het materiaal. Zorg voordat u filament gaat kopen altijd dat u weet met welke materialen uw 3d printer overweg kan. Dan gaat het voornamelijk om het soort materiaal, maar ook zeker de dikte van het filament. Daarnaast is het belangrijk te kiezen voor filamenten van goede kwaliteit. Hieronder een overzicht van de verschillende materialen op dit moment verkrijgbaar voor 3d printers.

– ABS Filament

PLA Filament

– HIPS Filament

– Nylon Filament

– PETG Filament

– TPE Filament

– PVA Filament

– Stroomgeleidend ABS Filament

– Hout Filament ( LayWoo-d3)

– Zandsteen (LayBrick)

– Flexibel ABS & PLA Filament

 

Dit is een selectie van filament dat op dit moment verkrijgbaar is en er komen constant nieuwe soorten bij. Producten van filament zijn op dit moment al bezig filament te maken van porselein, linnen, brons en andere exotische materialen.

 

Beginner of gevorderde?

Bij het filament kopen is het belangrijk te weten of u net begint met 3d printen of er al ervaring mee heeft. De meer exotische materialen vergen namelijk een behoorlijk professionele aanpak. Daarbij kan gedacht worden aan een optimale kamertemperatuur instellen, optimale koeling van het materiaal, optimale warmte van de nozzle en de warmte van het bouwplatform. Dit zijn enkele zaken die zeer beïnvloedbaar kunnen zijn voor het eindresultaat van uw prints. Voor beginners raden we ook aan om de beginnen met ABS, en daarna PLA. ABS is namelijk niet heel erg afhankelijk van deze omgevingsfactoren. PLA is al iets meer afhankelijk van goede koeling.

Filament verkooppunten Nederland +

Filament verkooppunten in Nederland

Hoewel de eerste 3D Printer winkels in Nederland geopend zijn kan het een verstandige keuze zijn om het filament voor uw printer online te halen.
Dit omdat het aanbod vaak een stuk groter is en ook in de prijs kan het behoorlijk schelen, soms tot wel 20 euro per rol.

Wil je toch graag filament kopen in een fysieke winkel dan kun je naar één van de volgende winkels:

Rotterdam: Ridix
Amsterdam: Makerpoint
Maastricht: Makerpoint
Eindhoven: Makerpoint

 

Online filament kopen

Kies je ervoor om je filament online te kopen dan zijn er tal van webshops te vinden waar je terecht kunt.
Hoewel het qua prijs een verstandige keuze kan zijn om online te kopen kun je er goed aan doen om te gaan voor een aanbieder die buitenom de verkoop van filament ook advies kan geven over de verschillende filamenten en de mogelijkheden in combinatie met uw 3D Printer.

Op dit moment zijn we een vergelijking aan het maken tussen de verschillende aanbieders in Nederland, wij hopen u op deze pagina een overzicht te kunnen leveren voor februari 2015.

PLA Filament +

Voor 3D printen is PLA Filament een van de materialen die gebruikt wordt om de driedimensionale modellen te vervaardigen. Voor de meeste consumenten is het fenomeen 3D-printing nog erg onbekend hoewel het in het bedrijfsleven al behoorlijk veel uitgevoerd wordt. Ook bestaan er veel bedrijven die dit als service aan bieden. Mensen kunnen daar hun driedimensionale ontwerp naar toe sturen, om dan vervolgens deze als tastbaar object te ontvangen. Het aanbod van PLA Filament op het internet is enorm, net als de online webshops die alle materialen verkopen die nodig zijn als je zelf een 3D-printer in bezit hebt.

Het gebruik van PLA Filament

Het is echter niet heel erg ondenkbaar dat mensen al een 3D-printer aangeschaft hebben. Voor een bedrag van 1000 euro kan je er al een kopen en dus zelf modellen maken. Alleen zijn er niet veel mensen die deze behoefte delen. Mensen die dit wel doen, hebben dit naar alle waarschijnlijkheid nodig voor hun werk. Industrieel ontwerpers bijvoorbeeld kunnen eigenlijk niet eens meer zonder zo’n apparaat. Voor deze groep is het heel prettig dat er webshops zijn die de materialen als PLA Filament verkopen. Het is een van de materialen die nodig zijn voor het maken van driedimensionale print. Het is vergelijkbaar met ABS. Het is kunststof dat in duizenden segmenten verdeeld wordt. Al deze segmenten vormen laagje voor laagje het object. Dit wordt gedaan aan de hand van een 3D ontwerp dat door middel van software naar de betreffende printer wordt verzonden. Vanaf de onderkant ontstaat langzaamaan het object in tastbare vorm. PLA Filament is wat minder makkelijk materiaal dan ABS, maar wel goedkoper. Je kan er goede tussenlagen mee maken in een geprint object. Hoewel het in bewerking wat complexer is, is het wel sterker en heeft het meer kracht. Je object kan dan dus wat meer hebben als het gemaakt is van PLA Filament, dan in het geval met ABS. Mocht jouw ontwerp dus meer stevigheid nodig hebben en moet het tegen een stootje kunnen, dan is dit het materiaal die je nodig hebt. Voor een bedrag van 29 euro heb je PLA Filament in de door jou gekozen kleur in huis. De prijzen kunnen echter per aanbieder verschillen. De een zal het goedkoper aanbieden dan de ander. Let daarbij wel op het gewicht waarvoor je betaalt. Ook hier zit verschil in per winkel en dat zal tevens invloed hebben op de kosten.

 

3D is de toekomst

Indien jij je begeeft in de industriële vormgeving, verdiep je dan zo snel mogelijk in de techniek van 3D-printers. Het is voor te stellen dat je zelf nog niet een dergelijk apparaat kan kopen, maar je kan er wel gebruik van maken. Zoek op het internet naar de beste aanbieder die jouw driedimensionale design kan omtoveren in een fysiek en tastbaar prototype. Hiermee zal je bij een presentatie al goed liggen. Maar gebruik het ook om jouw creatie te perfectioneren. Met de juiste printer en PLA Filament, zorg je ervoor dat jouw object tot in de detail klopt.

ABS Filament +

ABS Filament is het printbare materiaal dat gebruikt wordt in 3D printers. Voor veel mensen is dit nog een behoorlijk onbekend terrein. We zijn nog niet zover dat elk huis of kantoor is voorzien van een 3D printer. Veel mensen zullen zich afvragen waarvoor we zo’n apparaat eigenlijk nodig zouden hebben. Maar in veel bedrijfssectoren zijn ze al jaren bezig met deze techniek. Neem als voorbeeld de industriële vormgeving of zelfs de medische wereld. Ontwerpers zijn al jaren druk in de weer met driedimensionale ontwerpen en gebruiken ABS Filament om deze om te zetten in tastbare modellen die ze nauwkeuriger kunnen bestuderen. Voor medici is deze techniek weer een uitkomst voor het maken van protheses.

 

Waar koop je ABS Filament?

Hoewel het nog geen vanzelfsprekend apparaat is voor de meeste consumenten, is het toch al redelijk eenvoudig om de materialen hiervoor aan te schaffen. Het internet staat al vol met aanbieders van de 3D-printers zelf en de hiervoor bestemde materialen zoals het ABS Filament. Het is om precies te zijn plastic dat in het apparaat omgezet wordt in duizenden kleine stukjes die weer uiteindelijk het ontwerp laagje voor laagje driedimensionaal vormgeven. De kleine deeltjes zorgen ervoor dat de ontwerpen zo nauwkeurig mogelijk gemaakt kunnen worden. Hierdoor krijgen ontwerpers de kans hun modellen in handen krijgen en zo dus fouten sneller opsporen. Hierdoor kan elk object tot in de kleinste detail aangepast en geperfectioneerd worden. Niet zo vreemd dat de industriële vormgeving al helemaal thuis is in de wereld van de 3D-printmachines en ABS Filament. Het is een gat in de markt en diverse webshops zijn hier al mee bezig geweest. Het is verkrijgbaar als waaiers of rollers en het is makkelijk te behandelen met schuurpapier of aceton. Daarnaast is het niet oplosbaar en verkrijgbaar in meerdere kleuren. De prijs van een rol ABS Filament ligt rond de 35 euro en dan heb je een rol van zeker 1 kilo. Let bij de aankoop van het materiaal wel op of het ook hoort bij de betreffende printer waar je mee werkt. Sommige rollen zijn enkel bestemd voor een bepaald merk. Gezien de prijs van de rol, is het geen overbodige luxe dit te controleren voor je een of meer kleuren gaat bestellen. Een van de andere kenmerken is dat het ongelooflijk sterk is en je hiermee dus ontzettend stabiele en solide modellen kan maken. Wanneer je een 3D-model wilt maken die stevig van kwaliteit is, dan is ABS Filament wat je nodig hebt voor de ontwikkeling van dit object.

 

Uitgebreid aanbod

Het is zeker niet moeilijk om de ABS Filament ergens vandaan te halen. Zelfs de standaard printzaken hebben deze op voorraad. Sommige online winkels bieden een waaier aan kleuren aan, waardoor designers de kans hebben om een driedimensionaal object te presenteren in een fantastische kleur. Het is duidelijk dat de markt op gang begint te komen voor het 3D printen. Nu is het een kwestie van tijd dat de consumenten massaal hun eigen bestek, hangers, sieraden en allerlei andere voorwerpen gaan ontwerpen in het driedimensionale tijdperk.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.