Onafhankelijke 3D Printer reviews

Felix Pro 1 Review

De 3D printer markt is de laatste jaren sterk gegroeid, de apparaten en materialen worden beter en de doelgroep wordt ieder jaar groter en groter.
3D printen voor Prototyping, onderwijs, productie maar ook privé gebruik heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt en mede hierdoor zijn 3D printers goedkoper, betrouwbaarder en nauwkeuriger geworden.
Uit ervaring weten we echter dat de meeste 3D printers toch nog best branche specifiek zijn en hierdoor niet breed inzetbaar zijn.

Vandaag gaan we het hebben over een 3D printer die wellicht een einde kan maken aan deze negatieve trend binnen de 3D printer wereld.
Lang verwacht en op veler verzoek, vandaag reviewen we de Felix Pro 1, een veelzijdige dual extruder 3D printer voor professioneel en semi professioneel gebruik.

Felix, 3D printers van Nederlandse bodem

Binnen de 3D printer wereld staat Nederland hoog aangeschreven, zelfs op internationaal niveau.
Verschillende grote merken als 3D Hubs en Ultimaker komen uit ons koude kikkerlandje en vooral op het gebied van kennis en techniek lopen we voorop in de wereld.
Een voordeel dat we ook terug zien komen bij 3D printer producent ‘Felix’, een merk dat er vanaf het begin bij was tijdens de start van de desktop 3D printer revolutie.
Dankzij haar voorsprong in techniek en een goede R&D afdeling heeft Felix de laatste jaren hoge ogen gegooid met onder andere de Felix 3 serie.
Sinds kort heeft de 3D printer fabrikant een nieuw paradepaardje, namelijk de Felix Pro 1.

Design en bediening

De Felix Pro 1 is een echte plug and play 3D printer, uit de doos is het apparaat binnen 15 minuten klaar voor zijn eerste printopdracht.
Het apparaat is gemakkelijk mee te nemen en heeft een premium uitstraling dankzij zijn moderne design en hoogwaardige onderdelen, iets dat we eigenlijk ook wel een beetje mogen verwachten van een bedrijf van Nederlandse komaf.
De Felix Pro 1 is gemakkelijk in gebruik, het lukte ons binnen slechts 15 minuten om het apparaat klaar te maken voor gebruik en de eerste print te starten, dit zonder de gebruikshandleiding te hebben geraadpleegd.

Een belangrijke feature van de Felix Pro 1 is de automatische kalibratie, een oplossing die ervoor zorgt dat de printkoppen zich automatisch instellen ten opzichte van het bouwoppervlak.
Hierdoor hoef je als gebruiker eigenlijk nog vrij weinig technische kennis te hebben van 3D printen en is de printer snel klaar voor gebruik.
Een belangrijke feature dus die we helaas nog in veel te weinig 3D printers terug zien komen.

De Felix Pro 1 heeft een digitaal scherm waar alle instellingen in af te lezen zijn, instellingen zijn gemakkelijk aan te passen met de draaiknop naast het scherm.
Felix is tevens bezig met een touchscreen upgrade die naar verwachting begin 2017 uit gaat komen en ook gemakkelijk geïnstalleerd kan worden in apparaten die voor 2017 aangeschaft worden.

Meer informatie over de connectiviteit en software komen later in deze review naar voren.

Bouw oppervlak

Het bouwoppervlak van de Felix Pro 1 is met zijn 237x244x235 mm net iets groter dan gemiddelde desktop 3D printer en dat is natuurlijk erg handig.
Hoewel er absoluut printers op de markt zijn met een nog groter bouwoppervlak is het belangrijk om jezelf af te vragen of dit noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor je het apparaat gaat gebruiken.
Veel mensen vergeten namelijk dat designs (digitaal) gemakkelijk op te delen zijn in verschillende delen en na de print snel aan elkaar te bevestigen zijn.
Een groter bouwoppervlak doet vaak ook concessies aan de bouwkwaliteit (heated bed, warping, temperatuurverschil ) en sommige fabrikanten streven hiermee hun doel voorbij.
Daarnaast is het formaat van het bouwoppervlak vaak een leidende factor in de prijs van het apparaat, hoe groter het bouwoppervlak, hoe duurder de printer.

Het bouwoppervlak van de Felix Pro 1 verhit tot maximaal 105 graden, daarnaast is het bouwoppervlak gemakkelijk af te nemen doordat deze magnetisch koppelt met de printer.

Printkwaliteit en extruder

De Felix Pro 1 print met een precisie van 50 micron. (50 micron is een laagdikte van 0,05 mm)
Het marktgemiddelde ligt tussen de 400 en 100 micron, de Felix Pro 1 scoort hierop dus bijzonder goed.

De Felix Pro 1 is een dual extruder 3D printer wat wil zeggen dat het apparaat met 2 verschillende filamenten tegelijk kan printen, dit kunnen dus bijvoorbeeld 2 kleuren zijn maar veel belangrijker is de combinatie van verschillende materialen.
Het meest gebruikelijke hierin is een combinatie waarbij 1 van de extruders met een support materiaal print, hierdoor kan de Felix Pro 1 ook overweg met lastige prints met veel overhangende onderdelen.

De Felix Pro 1 maakt gebruik van een ‘intelligent nozzle positioning and quick release system’.
Hierdoor klapt de 2de printkop automatisch weg indien deze niet gebruikt wordt, een belangrijke feature want dit voorkomt beschadiging tijdens het printen door de 2de printkop, een veel voorkomend probleem bij dual extruder printers.

Een ander interessante toevoeging is de quick release, hierdoor zijn de hotends gemakkelijk te verwijderen en te wisselen indien nodig, een optie die we nog niet eerder tegen zijn gekomen en in een dual extruder 3D printer.
Dee Felix Pro 1 haalt een temperatuur tot 275 graden.

Software en connectiviteit

De Felix Pro 1 is een opensource 3D printer, dit wil zeggen dat het apparaat overweg kan met de meeste slicer softwares.
Ondersteunde slicer softwares zijn onder andere:

Felix Builder (gratis 1 jaar licentie)
Cura (gratis)
Simplify 3D (eenmalige kosten)
Repetier host (gratis)

Het meest gebruikt hierin zijn Felix Builder en Cura.
Slicer softwares maken van het bestaande 3D model (meestal .stl of .obj) een bestand dat te begrijpen is door een 3D printer.
Ook kunnen in de slicer software aanpassingen worden gemaakt die betrekking hebben op de print, denk aan het formaat waarin geprint wordt maar ook het aanbrengen van supportmateriaal, de plaatsing op het bouwplatform en de mate van infill worden hierin geregeld.
Slicer softwares als Felix Builder en Cura zijn vrij gemakkelijk in gebruik, ook gebruikers die voor het eerst met een 3D printer werken raken snel wegwijs binnen de software.

De Felix Pro 1 maakt gebruik van stand alone printing via (micro) SD kaart, dit is tevens de meest gebruikte optie in de desktop 3D print wereld.
Stand alone printing is erg nuttig want het apparaat hoeft hierdoor niet in contact met een computer te staan tijdens het printen, dit voorkomt problemen mocht de computer vastlopen of uitvallen.
Hardware / firmware updates kunnen via USB kabel worden gedaan, deze wordt net als de USB SD kaart houder gratis meegeleverd.

WIFI is optioneel met de Felix Pro 1, hoewel zij hier geen ingebouwde optie voor hebben zijn er een aantal opensource apparaten beschikbaar als ‘The Element’ van ‘Printr’ maar ook het veelgebruikte ‘Astroprint’.
Hierdoor kan de 3D printer uitgerust worden met WIFI mogelijkheden voor ongeveer 100 a 150 euro.

Filamenten

De Felix Pro 1 kan met een grote variatie aan filamenten overweg, mede dankzij het feit dat het apparaat beschikt over een heated bed en de printkoppen een tempratuur van maar liefst 275 graden kan bereiken.

Veel gebruikte filamenten zijn:

-PLA (meest gebruikt in de 3D printer wereld, gemakkelijk om te 3D printen)
-ABS (industrieel kunststof, oa. lego steentjes worden van ABS gemaakt)
-PET (bekend van statiegeld flessen)

Daarnaast zijn materialen als Flex, Poly carbonaat, PVA, Wood, Copperfill, Glass en Bronzefill veelgebruikte materialen.

De Felix Pro 1 kan eventueel ook afgesloten worden met de optionele cover unit, hierdoor blijft de print tempratuur constanter, belangrijk in het geval er met ABS of Poly carbonaat geprint wordt.

Een laatste interessante feature is de filament detectie, in geval van storing, vastlopen of filament tekort stopt het apparaat en slaat het zijn positie op, zodra de storing is verholpen kan de printer zijn printopdracht vervolgen.
Een functie die van onschatbare waarde is en we wederom nog veel te weinig tegenkomen in de 3D printer wereld.

prijs

De Felix Pro 1 is een semi professionele allround 3D printer wat wil zeggen dat er altijd een prijskaartje aanwezig is.
Toch is de Felix Pro 1 met zijn 2595 euro absoluut niet duur te noemen want gezien zijn goede specificaties, technische hoogstandjes en bovengemiddelde printkwaliteit komt het apparaat makkelijk mee met de top van de professionele desktop 3D printer markt.

Verder zijn er een aantal optionele upgrades beschikbaar als de cover unit (in het geval er geprint wordt met industriële materialen als ABS en Poly carbonaat) en een reserve heated bed.

Voordelen

 • Groot bouwplatform
 • Automatische calibratie
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Extreem goede printkwaliteit
 • Dual extrusion, 2de printkop klapt automatisch weg wanneer deze niet gebruikt wordt.
 • modulaire assemblage en klaar voor toekomstige upgrades
 • Open source (zowel filamenten als software)
 • Filament detectie
 • Aantrekkelijk geprijst
 • Buildplate is gemakkelijk af te nemen

Nadelen

 • Cover unit is optioneel (moet dus apart aangeschaft worden)
 • Stand alone printing alleen mogelijk via SDcard

Bekijk de video voor meer informatie over deze 3d printer.

 

Specificaties van de Felix Pro 1

 • Aantal Extruders: 2 Extruders
 • Printtechnologie: Layer Plastic Deposition
 • Bouwoppervlak: 237 x 244 x 235 mm verwarmd tot 105 graden
 • Printresolutie: 0.05 mm - 0.4 mm
 • Connectiviteit: SD Card firmware updates via USB (WIFI optioneel)
 • Filamenttype: Open filament systeem
 • Gewicht: 9 kilo, plus doos en accessoires 14 kilo
 • Printsnelheid: 150 mm/s
 • Software: 1 jaar gratis Felix Builder licentie, opensource mogelijk (Cura, Simplify3D etc.)
 • Ondersteuning: Mac OS en Windows
 • Filament diameter: 1.75 mm

Conclusie

De Felix Pro 1 is een 3D printer die ons aangenaam heeft verrast.
Het apparaat is extreem gebruiksvriendelijk, zeker voor een dual extruder 3D printer en heeft een printkwaliteit die moeilijk te evenaren is, het apparaat geeft zelfs veel industriële 3D printer het nakijken.
Automatische kalibratie, filament detectie en zijn intelligent nozzle positioning maken het een bijzonder interessant apparaat, ook voor beginnende gebruikers met veel wensen.
Iets dat vooral bij ons veel punten heeft gescoord is het modulaire design waardoor onderhoud gemakkelijk wordt gemaakt en het apparaat in de toekomst te upgraden is naar toekomstige versies.
De Felix Pro 1 is een 3D printer die de standaard hoog houdt binnen de 3D printer wereld en dankzij zijn aantrekkelijke prijs de weg naar professioneel 3D printen opent voor een groot aantal doelgroepen.

 • Prijsniveau - 8.5/10
  8.5/10
 • Gebruiksvriendelijkheid - 9/10
  9/10
 • Printresolutie - 9/10
  9/10
 • Printsnelheid - 8.5/10
  8.5/10
 • Bouwkwaliteit - 9.5/10
  9.5/10
 • Bouwoppervlak - 9.5/10
  9.5/10
 • Mogelijkheden - 9/10
  9/10

Summary

Geschikt voor:
Bedrijven, particulieren, instanties en scholen

9/10
Bereken Goedkoopste Aanbieder

Felix Pro 1

Over aanbieder:

3D Ninja is de grootse webshop voor 3D printers en toebehoren in Nederland en België.

€2595,00

ajax-loader Laagste prijs
Op voorraad
Verzending: Gratis

Bekijk in Webshop>

Laat een reactie achter...

4 Comments

 • Paul

  Reply Reply September 12, 2016

  Erg goede review en duidelijke site, daarvoor dank.
  Echter heb ik nog wel een vraag, kan deze 3D printer (of eigenlijk de Slicer software) ook overweg met Mac computers?
  Bij ons op kantoor wordt er namelijk bijna geheel gebruik gemaakt van Macbooks en Macs.

  Mvg,

  Paul v. Zwart

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply September 12, 2016

   Dag Paul,

   Ja de Felix Pro 1 en Felix Builder (de slicer software) werken ook op Mac OS. (slicer en firmware updates)

   Met vriendelijke groet,

   3Dprinter-kopen.nl

 • Wilma

  Reply Reply September 14, 2016

  Kan de felix pro 1 ook overweg met abs?

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply September 14, 2016

   Dag Wilma, ja de Felxi Pro 1 kan overweg met ABS filament.
   Aangezien ABS erg temperatuur gevoelig is kan het verstandig zijn om bij grotere prints (verticaal) gebruik te maken van de cover unit.
   In onze test maakte dit namelijk een behoorlijk verschil doordat de temperatuur constanter bleef.

   Mvg,

   3dprinter-kopen.nl

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.