De nieuwe Ultimaker 3

waar al lang over gepraat wordt is dan daadwerkelijk realiteit geworden, Ultimaker, van Nederlandse bodem komt met een nieuwe printer. Het bedrijf komt uit Geldermalsen en lanceert de Ultimaker 3. de nieuwste generatie na zijn voorloper wat ook een succes was. De Ultimaker 3 is bedoelt voor de zakelijke markt.

De huidige doelgroep bestaat vooral uit bedrijven en het onderwijs. Grote bedrijven zoals Apple, Volkswagen, en tesla maken gebruiken van hun printers om prototypen mee te printen. En vervolgens de prototypen te kunnen testen, de dure printers worden ook gebruikt door hobbyisten en het grote onderwijs.

De nieuwe Ultimaker komt uiteraard met nieuwe specs waarvan een hele belangrijke, een tweede printkop. Met die toevoeging kan het apparaat met twee materialen printen. Volgens Ultimaker-ceo Jos Burger is dat bijvoorbeeld handig als je met hard en zacht materiaal werkt. “Op die manier kun je veel complexere objecten printen”, zegt Burger tegen RTL Z. Een andere verbetering is de mogelijkheid om cartridges met printmateriaal te verwisselen. Via een nfc-chip, een draadloze chip die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor contactloos betalen, in de printer wordt het ingeladen materiaal herkend, waarna de printer op het specifieke materiaal wordt ingesteld.

De markt

Volgens Bugger zijn het vooral bedrijven en universiteiten die hun producten afnemen. Consumenten is maar slechts een heel klein percentage van de markt. “En de consumenten die onze producten kopen, zijn vaak al professioneel met 3D-printers bezig en verdienen er geld mee door bijvoorbeeld andermans objecten te printen”, zegt Burger. Bedrijven schaffen 3D-printers aan om op een duurzame manier producten of prototypen op een goedkope manier te testen. Voor het maken hiervan heb je simpelweg alleen maar filament nodig, het plastic wat de 3D-printer verwerkt tot een object. Bedrijven kunnen dit ook door een derde partij laten doen wat veel geld kost, als ze dit een paar keer laten doen, heb je al zelf een printer er voor kunnen kopen.

Afzet

Het bedrijf verkocht vorig jaar 20000 3D-printers. Hoeveel het er dit jaar gaan worden kan nog niet gezegd worden. Ultimaker ontving recentelijk een lening van 15 miljoen euro van de Europese investeringsbank. Met het geld willen ze onderzoek gaan doen na nieuwe 3D-technologiën. Verder wilt Ultimaker met alles beter gaan worden dan ze nu al zijn, op elk vlak wat ze doen.