Onafhankelijke 3D Printer reviews

XYZprinting Da Vinci Junior Review

Na de zeer succesvolle Da Vinci 1.0 en de Da Vinci 2.0 Duo komt de bekende 3D printer fabrikant XYZprinting met een 3D printer die nog toegankelijker is voor de consument, de Da Vinci Junior.

De Da Vinci Junior is een kleinere en vooral compacte 3D printer met een compleet nieuw en gebruiksvriendelijk design.
Mede door zijn zeer betaalbare prijs van slechts €399,- is de Junior een behoorlijk interessant product geworden gezien de gemiddelde 3D printer al snel 1200 euro of meer kost.
We namen de proef op de som en hebben de Da Vinci Junior 2 weken lang intensief getest.
Vandaag bekijken we de Junior eens van dichtbij om te zien of dit product echt geschikt is voor de consumentenmarkt en of de printer zijn verwachtingen waar kan maken.
Lees hieronder onze review over de Da Vinci Junior.

Uit de doos

De Da Vinci Junior is, zoals je bij alle consumenten elektronica mag verwachten goed verpakt.
De doos zelf is ongeveer 55x55x45 cm en de printer wordt goed beschermd door een robuuste piepschuimen omhulsel.
De printer wordt compleet geleverd met alle benodigdheden zoals beschermingstape voor het bouwoppervlak, een SD kaart, USB kabel, een spatel voor het losmaken van grote prints en een rol filament. (PLA filament)
In het geheel ziet het er netjes en goed afgewerkt uit, ook is het apparaat zelf goed verpakt dus een plus voor verpakking.

Installeren

Een groot voordeel van de Da Vinci printers, ze zijn allemaal plug and play.
In dit geval houd dit in dat je de printer aansluit op het stopcontact en op een computer met de USB kabel.
Vervolgens steek je de SD kaart in de computer en haal je hier het installatie bestand vanaf en installeer je deze op de computer. (dit kost ongeveer 1 minuut, de software installeert zichzelf)
De printer is nu klaar om te printen. (wel moet er natuurlijk even een filament rol in de machine gedaan worden en moet de filament leider (plastic slangetje) erop ‘geklikt’ worden)
Overigens hoeft de printer niet aangesloten te blijven op de computer, dit is enkel voor de installatie van de software en het automatisch updaten van mogelijke firmware.
Het installeren wijzigt zich vanzelf en het is mogelijk om de printer te registreren op de website van XYZ printing, dit kan handig zijn voor eventuele support.
Het is sowieso aan te raden om een account te maken op de website van XYZ printing aangezien je dan direct toegang krijgt tot hun gallery, hier kun je gratis ontwerpen downloaden die uitgeprint kunnen worden.

De 3D printer (Hardware)

Als we eens goed kijken naar het apparaat zelf kunnen we niets anders zeggen dan dat XYZ printing zichzelf echt overtroffen heeft met deze printer, zeker gezien zijn enorm lage prijs.
De printer is compleet afgesloten waardoor het printen ook een stuk veiliger wordt in de buurt van kleine kinderen en tevens vrij weinig geluid produceert.
Het bouwoppervlak is best ruim met zijn 15x15x15 cm (dit kan klein klinken maar geeft in praktijk meer dan genoeg opties) en heeft een goede en duidelijke bediening.
Prints en instellingen, evenals printstatistieken zijn af te lezen op het led scherm.
De doorzichtige deur aan de voorkant klapt naar boven open en kan ook in deze positie blijven openstaan.
De filament rol zit aan de binnenkant van de printer en kan het 1 handeling in de houder worden geschoven.
Overigens is de Junior de eerste printer uit de Da Vinci serie die gebruik maakt van een losse filament rol in plaats van een cardridge, hierdoor wordt printen zelf ook een stuk goedkoper.
De Da Vinci Junior heeft geen verwarmde bouwplaat en print dus enkel met PLA filament, met ABS filament kan niet geprint worden.
Overigens is de extruder (printkop) gemakkelijk met 1 druk op de knop te verwijderen indien deze vervangen moet worden of verstopt zit.

Software

In onze ogen is de software van XYZ printing , genaamd XYZ-Ware de achilleshiel van de Da Vinci serie en dit is een beetje jammer. (alle printers gebruiken dezelfde software)
Hoewel de software prima werkt en ook erg gebruiksvriendelijk is gaan er toch een aantal dingen fout.
Zo zijn de mogelijkheden nog erg beperkt in vergelijking met andere 3D printer softwares en is er weinig mogelijkheid wat betreft aanpassingen van 3D modellen.
De software is op dit moment eigenlijk alleen geschikt om een 3D model om te zetten naar een 3D printer formaat en kan er hier en daar met simpele instellingen worden gespeeld zoals bijvoorbeeld schalen en positionering.
Verder hebben we het idee dat de software de capaciteiten van de Da Vinci printers laag houdt aangezien de meeste printers hardware matig meer moeten kunnen.
Een voordeel van dit alles is dat de Da Vinci printers in de toekomst beter zullen presteren aangezien XYZ printing op de hoogte is van de beperkte software en continu bezig is met verbeteringen.
Software updates zijn overigens gratis en zullen dit ook blijven.

Het printen

In de eerste instantie leek het printen zelf nogal wisselende eindresultaten teweeg te brengen maar na enige simpele aanpassingen ging dit al snel een stuk beter.
Hoewel de prints niet van dezelfde kwaliteit zijn als duurdere, standaard 3D printers van boven de 1200 euro is de kwaliteit toch zeker niet slecht voor een printer van maar 400 euro en bied de Junior een zeer goede prijs kwaliteit verhouding voor de 3D printende consument.

Een nadeel dat we wel terug zien komen is een onzuiverheid bij het leggen van de eerste printlaag waardoor de onderkant van sommige prints kleine rimpels of kleurverschil vertonen op de print.
Na enig testen kwamen we er echter achter dat dit een softwarematig probleem moet zijn en het zal dan ook niet lang duren voor XYZ printing hier een software update voor uit gaat brengen.
Het printen van raft (ondersteuning aan de onderkant van een print, dit is optioneel) gaat ook goed, het printen van support gaat echter wat minder, het support materiaal is moeilijk los te maken.
Support kan worden gebruikt bij prints met horizontaal uitstekende delen en is net als raft optioneel, we verwachten dat ook dit met de volgende software update beter gaat werken.

Ook de snelheid van het 3D printen valt niet tegen, hoewel de Junior niet bijzonder snel is zijn kleine prints toch best vlot klaar.
In de software kan de printkwaliteit overigens ook gemakkelijk aangepast worden en hoe lager de resolutie, hoe sneller de print klaar is.
De verschillende standen variëren van ultra fast (400 micron) tot Fine. (100 microns)
Het Led scherm geeft tijdens het printen aan hoever de print gevorderd is en hoelang het ongeveer nog gaat duren voor deze klaar is.

Filament

De Da Vinci Junior maakt gebruik van 1.75 mm PLA filament en maakt geen gebruik van een cardridge wat een groot bijkomend voordeel is. (lagere prijs)
De Junior heeft geen verwarmd bed (bouwplaat) en kan dan ook niet overweg met ABS filament.
Hoewel ABS filament iets sterker is dan regulier PLA filament, is het ook schadelijker voor het milieu en mens.
PLA is (op langer termijn) biologisch afbreekbaar en is hierdoor ook een veel veiliger materiaal om te gebruiken.

Voordelen

 • Volledig plug-and-play
 • Volledig automatische calibratie
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Goedkoopste geassembleerde 3d printer verkrijgbaar
 • Veilig in gebruik met kinderen
 • Verbruikt slechts 75 watt stroom

Nadelen

 • Print alleen met PLA filament
 • Apparaat is niet erg snel
 • Software is nog van matige kwaliteit

Bekijk de video voor meer informatie over deze 3d printer.

 

Specificaties van de Da Vinci Junior

 • Aantal Extruders: 1 Extruder
 • Printtechnologie: Fused Filament Fabrication
 • Bouwoppervlak: 150 x 150 x 150 mm
 • Printresolutie: 0.1 mm - 0.4 mm
 • Connectiviteit: USB 2.0 & SD kaart
 • Filamenttype: XYZprinting PLA Filament

Conclusie

Aangenaam verast kan een goede samenvatting zijn voor de Da Vinci Junior.
Het apparaat is een volmondig eindproduct en is gezien zijn lage prijs en uitmuntende gebruiksvriendelijkheid een goede keuze voor startende 3D printer enthousiastelingen.
Hoewel er wat ons betreft aan de software nog wel wat geknutseld mag worden is de 3D printer hardwarematig van goede kwaliteit en met een consumentenprijs van slechts 399,- euro is absoluut een koopje.

Da Vinci Junior
 • Prijsniveau - 9.5/10
  9.5/10
 • Gebruiksvriendelijkheid - 8.5/10
  8.5/10
 • Printresolutie - 7.5/10
  7.5/10
 • Printsnelheid - 7/10
  7/10
 • Bouwkwaliteit - 8.5/10
  8.5/10
 • Bouwoppervlak - 7/10
  7/10
 • Mogelijkheden - 6.5/10
  6.5/10

Geschikt voor:

Consumenten, beginnende 3D printer enthousiastelingen, kinderen boven de 12 jaar, (basis) scholen.
Niet geschikt voor bedrijven.

7.8/10
Bereken Goedkoopste Aanbieder

Da Vinci Junior - 3D Printer

Over aanbieder: 3D Ninja is de grootse webshop voor 3D printers en toebehoren in Nederland en België.

€395,00

ajax-loader         Laagste prijs
Op voorraad
Verzending: Gratis

Bekijk in Webshop>

Laat een reactie achter...

14 Comments

 • Alex

  Reply Reply April 16, 2015

  Best bizar om te zien hoe snel de 3D printer markt volwassen is geworden, het begint nu ook echt voor consumenten betaalbaar te worden.
  Heb zelf de Da Vinci 1.0 nu al bijna een jaar, zeer goede printers, zeker gezien de prijs.
  Geen ervaring met de Junior maar gezien het merk zal dat wel snor zitten.

 • Simon à Campo

  Reply Reply June 13, 2015

  Ongeveer 3 weken in het bezit van deze printer en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben. Zeker goede kwaliteit die kan op botsen tegen de duurdere concurrentie.

 • Mellema

  Reply Reply June 17, 2015

  Dit ziet er echt heel interessant uit, misschien wel één van de kanshebbers om aangeschaft te worden 😉

 • arnold

  Reply Reply August 7, 2015

  ik heb hem nu twee dagen en nog voldoende problemen mee
  zo blijft het object niet liggen bij het printen en geeft de extruder te veel filament
  waardoor het object losgetrokken word van de 9 prints lukten er maar twee

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply August 10, 2015

   Beste Arnold,

   Het lijkt erop dat de afstand van de printkop ten opzichte van het bouwoppervlak niet op de juiste hoogte staat. Normaal gesproken met de meegeleverde printstickers en de juiste nozzle hoogte moet je print prima aan het bouwoppervlak hechten. Je zou kunnen proberen in de instellingen de “Z-offset” iets lager of hoger te zetten, waardoor de nozzle dichter op het oppervlak komt te staan. Dit moet de problemen verhelpen.

   Groetjes, Erik

   • Tim Du Bois

    Reply Reply August 19, 2015

    Beste,

    Weet u toevallig waar ik nog van die printstickers kan kopen?

    Groetjes

    Tim

 • Jordi

  Reply Reply August 26, 2015

  Let op deze printer werkt alleen met filament van XYZ!!

  Er moet namelijk in de spoel een NFC / RFID chip zitten anders print deze printer niet!!!
  Je ben dus heel erg beperkt in de keuze van het filament!

  Jammer dat 3dprinter-kopen.nl dit niet vermeldt 🙁

 • Johan

  Reply Reply September 26, 2015

  Ik heb inmiddels 3 rollen pla op. helemaal geweldig dit apparaat. Ik ga er nog een bestellen.
  Ik gebruik niet de printstickers maar gewoon dubbelzijdig tape.
  Iedere print lukt nu. Ja met tesa dubbelzijdig tape ben je bang dat je de glasplaat breekt als je je object wilt verwijderen maar nooit meer een misprint.

 • anne S

  Reply Reply February 16, 2016

  Ik ben me momenteel aan het orienteren vóór aanschaf van een 3D printer.
  Deze klinkt erg interessant als een instap model, maar ik mis iets.
  “Installatie bestand op SD kaart”, betekent dit dat de volledige software op die kaart staat,
  Of betekent dit dat net als met veel andere apparaten van vandaag dat dit alleen een hyperlink is naar een website waar de software gedownload moet gaan worden.
  En is deze printer (software) wel compatibel met mijn oudere (meer dan 3 maanden oude en non apple) Windows XP machine?
  Vanwege het feit dat,
  1; Mijn internet aansluiting het meer niet als wel doet,
  2; Ik nog met een oudere computer werk (ik doe niet mee met de hype om iedere drie maanden een nieuwe windhoos computer, of I-Phone te kopen), en internet gebruik ik een Linux PC voor,
  Was ik niet van plan om naar een (web)winkel te gaan rennen om dit of ander apparaat te kopen als ik niet zeker weet dat dit apparaat “standalone” dwz zónder internet ook werkt.

  Groet,
  Anne

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply February 16, 2016

   Dag Anne,

   Windows XP wordt helaas niet ondersteund, dit is een veelvoorkomend iets bij 3D printing, de slicer software neemt namelijk wel wat vermogen weg van de computer:)

 • Alexander

  Reply Reply August 16, 2016

  Vandaag de junior binnen gekregen.
  Wat opvalt is dat hij erg goed oogt. We hebben deze aangeschaft om de kwaliteit te vergelijken met andere printers.
  De hardware is degelijk. De software daarentegen is echt waardeloos en dat is erg zacht uitgedrukt.

  Je kunt er niks mee behalve modellen downloaden vanaf het internet en deze printen. Van alle eigen modellen die alle printers er zo uit gooien, kan de junior dit duidelijk niet.
  Dus!!! leuk voor huis tuin en keuken gebruik van bestaande modellen prima. Als je zelf wat tekent in sketchup , vector , solid, cad3d en dergelijke dan kun je deze printer beter niet aanschaffen.

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply August 18, 2016

   Dag Alexander,

   De Junior kan net als iedere andere 3D printer overweg met zelfgemaakte .STL bestanden.
   De kans is bijna 100% dat je een design hebt gemaakt dat verkeerd in elkaar zit en daarom niet te 3D printen is, dit komt vaker voor.
   Wellicht is het verstandig om even contact op te nemen met de partij waar je het apparaat aangeschaft hebt, ze kunnen je helpen met de fouten binnen je .STL bestand.

   Met vriendelijke groet,

   3Dprinter-kopen.nl

 • Dirk

  Reply Reply January 22, 2017

  Al meerdere ontwerpen zelf gemaakt en geprint. Met diverse software van andere fabrikanten zelfs.
  Prachtige koop voor instappers.

 • zeeman

  Reply Reply April 30, 2017

  als ik print, bv een vliegtuigje, dan gaat het vanaf het vlak wel goed, maar als hij dan een overlappende print moet maken, die uitsteekt, lijkt de draad te slap, en alles zakt als een kluwe wol naar beneden, iemand daar een oplossing voor?

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.