Onafhankelijke 3D Printer reviews

Review: Craftbot Plus

De 3D printer die ons dit jaar (2015) nog het meest heeft verrast is met zekerheid de Craftbot Plus van het merk Craft Unique. De Crafbot Plus is de 2de versie uit de Craftbot serie en waar de originele Craftbot al een zeer degelijk product was hebben ze deze nieuwe versie nog wat upgrades gegeven, waardoor de Craftbot Plus zelfs een gedegen concurrent is voor de 3D printers in het hoge segment. Na een intensieve week testen delen we hier onze bevindingen over deze 3D printer, lees hieronder de gehele review.

CraftUnique, nerds met een oog voor detail

Het in Boedapest gevestigde CraftUnique is een bedrijf met niet alleen veel kennis van de 3D printer wereld maar ook met een visie. Ze streven naar een uitmuntend product met de beste materialen, gebruiksvriendelijk en voor een betaalbare prijs. Direct tijdens ons eerste gesprek met Craft Unique bleek al wel dat ze er geen doekjes om winden, de Craftbot Plus moest een 3D printer worden die vergelijkbaar is met of zelf beter dan de Ultimaker 2 en de Zortrax maar dan voor de helft van het geld. De mensen bij CraftUnique hebben een oog voor detail en dat is te zien aan het product dat ze hebben afgeleverd. Anders dan andere merken zitten er behoorlijk wat slimmigheidjes verwerkt in de printer, waar andere merken waarschijnlijk niet eens bij hebben stil gestaan.

Design en bediening

Het design van de Craftbot Plus is het best te omschrijven als industrieel en stoer.
Een metalen behuizing met hoogwaardige materialen maakt het een robuust apparaat.
De Craftbot Plus heeft een touchscreen aan de voorkant zitten waarmee alle instellingen aangepast kunnen worden en prints kunnen worden gestart. De bediening van de printer is heel gebruiksvriendelijk. Zo staan er meerdere materiaalsoorten  in het menu die gekozen kunnen worden, waardoor de temperatuurinstellingen van de nozzle en het verwarmde bouwoppervlak direct goed staan. Ook is het laden van het filament gemakkelijk door de gebruiksvriendelijke bediening.

Groot bouwoppervlak

Hoewel de Craftbot Plus met zijn 400x360x370 mm niet een bijster groot apparaat is heeft het toch een behoorlijk riant bouwoppervlak.
Hierdoor is de printer in staat om prints te maken tot wel 250x200x200 mm.

Door het verwarmde bouwoppervlak kan er met vrijwel alle materialen die op dit moment beschikbaar zijn geprint worden.

Printkwaliteit en extruder

De Craftbot Plus maakt gebruik van Fused Filament Fabrication technologie (ofwel laag op laag) en heeft 1 extruder. (printkop) met een nozzle diameter van 0,4 mm. (heated end van de extruder)
De Craftbot plus maakt gebruik van een direct drive extruder wat wil zeggen dat de aandrijving van het filament op de extruder zelf zit en niet op de achterkant van de printer.
Dit geeft zowel een voordeel als een nadeel, de extruder is hierdoor iets zwaarder waardoor de printsnelheid iets lager ligt, het grote voordeel is dat de printer wel overweg kan met veel meer soorten filament zoals Ninja Flex. (flexibel filament)

De maximaal te behalen printresolutie is 100 micron (0,1 mm) en de maximale snelheid ligt op 200 mm per seconde.
Als we dit vergelijken met andere 3D printers (zeker in deze prijsklasse) is dit een uitstekende printresolutie en printsnelheid.
Er zijn een aantal 3D printers op de markt die betere specs behalen (denk bijvoorbeeld aan de Ultimaker 2 met een resolutie van 20 micron en een printsnelheid van maximaal 300 mm per seconde) maar deze printers zijn vaak ook een keer zo duur.
In praktijk wordt er overigens ook zelden onder de 100 micron (0,1 mm) geprint aangezien printtijden behoorlijk toenemen onder deze resolutie.

Software en connectiviteit

Bij de Craftbot Plus wordt Craftware gratis meegeleverd.
Craftware (Engels talig) is de eigen slicer software van CraftUnique en is enorm snel en gebruiksvriendelijk. Met de eenvoudige instellingen kan er gemakkelijk en snel een print gemaakt worden. In de geavanceerde instellingen kun je werkelijk alles aanpassen.

De software is behoorlijk uitgebreid en wordt goed onderhouden, updates komen vrij frequent en dit zorgt natuurlijk voor nog betere prints.
Tijdens het werken met Craftware viel ons wel een minpunt op, want hoewel de Windows versie perfect werkt laat de Mac versie nog wat te wensen over.
Een punt waar Craft Unique van op de hoogte is bleek uit ons laatste gesprek en waarvan ze verwachten dat dit binnen enkele weken is opgelost.
Craft Unique liet ons weten dat er tot die tijd fulltime 2 programmeurs aan werken zodat de laatste Mac problemen snel opgelost zijn.

Overigens is de Craftbot Plus ook opensource wat wil zeggen dat het ook mogelijk is om andere slicer softwares (zoals Cura van Ultimaker) te gebruiken.

De Craftbot Plus maakt gebruik van een USB aansluiting voor het printen van 3D modellen, een groot voordeel hierbij is dat het ook mogelijk is om direct van USB stick te printen, de 3D printer hoeft dus niet op de computer aangesloten te worden.

Een krachtpatser voor weinig geld

Craft Unique heeft met de Craftbot Plus ook een aantal aanpassingen ‘onder de motorkap’ doorgevoerd die behoorlijk wat impact hebben.
Zo is de Craftbot Plus 24 volt in plaats van de gebruikelijke 12 volt.
Hierdoor warmt de printer sneller op. (binnen 2 minuten printen met PLA filament, 6 tot 8 minuten voor ABS filament)
Ook heeft het heated bed een hogere tempratuur wanneer je met ABS filament print (110 graden in plaats van 80 graden) hierdoor kan er direct op het bed geprint worden zonder het gebruik van een gluestick.
Warping wordt dankzij de hogere tempratuur ook tegengegaan, zelfs bij grotere prints.
Een andere leuke feature die we nog kunnen verwachten is de komst van een dual extruder, Craft Unique is op dit moment bezig met met een upgrade set waarmee de huidige Craftbot Plus omgetoverd kan worden tot een dual extruder 3D printer.

Als we kijken naar de prijs van de Craftbot plus dan kunnen we niet anders stellen dan dat de Plus een bijzonder veelzijdige printer is voor weinig geld.
De printer is namelijk in Nederland al onder de 1300,- euro verkrijgbaar.

Voordelen

 • Duurzaam en robust design
 • Uitstekende printkwaliteit
 • Grote variatie aan filament mogelijkheden (ook flexibel materiaal)
 • USB aansluiting
 • Open source (mogelijk om met Cura te werken)
 • Heated bed met hogere tempratuur
 • Zeer gebruiksvriendelijke bediening
 • Extreem goede prijs/ kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • Slicer software nog niet 100% werkend voor Mac computers.

Bekijk de video voor meer informatie.

 

Specificaties van de Craftbot Plus:

 • 250 x 200 x 200 mm bouwplatform
 • Snelheid: 50 – 200 mm/s
 • Fused Filament Fabrication" technologie
 • Single Extruder
 • Print met PLA ,ABS, PET, Ninja Flex en andere materialen
 • 100 tot 300 micron resolutie (0,1 mm tot 0,3 mm)
 • Volledig geassembleerd
 • 3d printen USB
 • Filament diameter 1,75 mm
 • Software: Craftware & opensource softwares
 • Gewicht 14 KG

Conclusie

De Craftbot Plus heeft ons aangenaam verrast, zowel in prijs als mogelijkheden.
De printer heeft een degelijke bouwkwaliteit, is heel gebruiksvriendelijk, is plug and play, heeft een aantrekkelijk design, heeft een ruim bouwoppervlak, is open source, kan met enorm veel filamenten overweg, is snel, heeft een uitstekende printkwaliteit en heeft bovendien een USB aansluiting voor het inladen van 3D modellen.
Vergelijken we de Plus met een high end printer als bijvoorbeeld de Ultimaker 2 dan is het een 3D printer die hier eigenlijk niet voor onder doet.
Dat feit, te samen met de enorm concurrerende prijs maakt het een 3D printer die geschikt is voor een grote doelgroep. We verwachten dan ook nog veel te gaan horen van deze 3D printer en van CraftUnique.

Craftbot Plus
 • Prijsniveau - 8.3/10
  8.3/10
 • Gebruiksvriendelijkheid - 8/10
  8/10
 • Printresolutie - 8/10
  8/10
 • Printsnelheid - 7.2/10
  7.2/10
 • Bouwkwaliteit - 8/10
  8/10
 • Bouwoppervlak - 7.4/10
  7.4/10
 • Mogelijkheden - 8.1/10
  8.1/10

Summary

Geschikt voor:
Bedrijven, particulieren, instanties en scholen

7.9/10
Bereken Goedkoopste Aanbieder

Craftbot Plus - 3D Printer

Over aanbieder:

3D Ninja is de grootse webshop voor 3D printers en toebehoren in Nederland en België.

€1.295,00

ajax-loader Laagste prijs
Op voorraad
Verzending: Gratis

Bekijk in Webshop>

Laat een reactie achter...

7 Comments

 • Philip

  Reply Reply June 28, 2015

  Weten jullie of het software probleem met de Mac dat jullie hebben gevonden met de craftbot plus al is opgelost?

  Dank jullie.

  Philip

  • Dag Philip, het probleem is nog niet opgelost, na verwachting gaat dit nog ongeveer een maand duren.
   We zullen de review aanpassen op het moment dat dit probleem verholpen is.

 • Guido Mertens

  Reply Reply July 23, 2015

  Erg goede 3D printer, heb hem nu zo’n 3 weken in huis.
  Prints zijn van erg goede kwaliteit en met flexibel filament printen gaat ook erg goed.
  belangrijk bij dit apparaat is wel dat het filament ingeladen wordt als de extruder warm is, ik heb de eerste keer bijna een verstopping gekregen omdat ik het filament in wilde laden terwijl de extruder nog niet opgewarmd was.
  Klein puntje dus maar al met al zeer tevreden.

 • Stichting Lasting Love

  Reply Reply September 16, 2015

  Goedemiddag,

  Kan deze craftbot plus 3D printer de lijnen en strepen van handen printen?

  Vriendelijke groet,
  V van Capel

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply September 16, 2015

   Beste V. van Capel,

   Dit ligt er aan hoe groot het ontwerp is, deze printer kan overweg met een laagdikte van 100 micron, dit is dus een laagdikte van 0,1 mm.
   Om er zeker van te zijn kun je natuurlijk altijd eens een verkopende partij vragen een test print voor je te maken, er zijn er een aantal die dit doen.

 • Ruud

  Reply Reply December 27, 2016

  Goedemiddag, uit de informatie lijkt de Craftbot Plus een goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft; wat ik nergens terugvindt is hoe het geluidsniveau van de 3D printers is. Wie heeft daar informatie van?

  • 3DPrinter-kopen.nl

   Reply Reply January 16, 2017

   De Craftbot maakt in verhouding tot andere semi open printers in zijn prijsklasse weinig geluid.
   Vooral wanneer er op lage snelheid geprint wordt.
   De Craftbot 2 (opvolger) is nog weer iets stiller dan zijn voorganger door de nieuwe lagers.

* Denotes Required Field

Opzoek naar de beste 3D Printer?
Maak hieronder uw keuze:

arrow

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe printtechnieken en innovaties.