3D printing: meest explosieve groei van het jaar

3D-printing is nog een zeer nieuw begrip maar het neemt alsmaar toe. Zo is het dit jaar een van de beste renderende trends. Met een rendement year-to-date van ruim 40%. Sinds de patenten in de 3D-printing zijn vervallen is de markt enorm gestegen zoals ook blijkt uit de cijfers. Dit is ook zeker te verklaren.

Het zit namelijk zo dat tegenwoordig veel meer te printen is dan men daadwerkelijk denkt. Van kunstgebitten tot zonnecellen en van bruggen tot allerlei andere protheses, met andere woorden, alles wat je kunt bedenken is te printen. Zo wordt in de medische wereld al heel veel geprint. Het zijn dus vooral de industriële en medische toepassingen waar het enorm in ontploft. Zelfs in het onderwijs begint 3D-printing te ontstaan, zo is het in sommige sectoren een must om een 3D-printer op je opleiding te hebben staan.

Zo beginnen ook grote namen en bedrijven te beginnen met 3D-printers, zoals Apple en Mercedes-Benz. Kort geleden is door kenners een hele grote stap gezet in 3D-printing namelijk dat volgens hun een definitieve doorbraak in de industriële 3D-printig-toepassingen wordt genoemd. In dit geval dus ook bij Mercedes-Benz, die sins kort een aantal maanden al standaard dertig belangrijke (reserve) onderdelen print, dit gaat snel en goedkoop. Tot nu toe vind dit plaats in hun sector voor de trucks. Dit houdt in dat Mercedes-Benz deze kunststoffen onderdelen niet meer op voorraad hoeft te houden, maar zo ter plekke kan uitprinten.

De printers hiervoor worden zelf ook steeds beter door de innovaties die blijven ontstaan. Plus daarbij worden ze steeds sneller en goedkoper. Dit alles maakt het dus zeker interessant in de industriële wereld. Het gevolg is nu dat deze printers in bereik komen van MKB-bedrijven.

Dit is ook een groot voordeel voor de arbeidsmarkt. Door het maken van producten met 3D-printers kan dit allemaal bij huis en besteed je dit niet uit in laagloonlanden. Zo gaan de producties allemaal dichtbij wat hier voor werkgelegenheid zorgt. Uiteindelijk zou het met 3D-printers goedkoper zijn. Zeker in het geval van dure en verruilde producten dat je dan moet vervoeren. Dit naar het westen verdisconteren kost veel geld.

3D-printing in medeische wereld

3D-geprinte protheses